HAZA RÉGIÓ Mágneses magrezonancián alapuló emlődiagnosztika a Komáromi Kórházban

Mágneses magrezonancián alapuló emlődiagnosztika a Komáromi Kórházban

589
hirdetés

Januárban kezdte meg tevékenységét Komáromban a mágneses rezonanciás vizsgálati munkahely, ahol júniustól lehetőség nyílik ezzel a módszerrel végzett emlővizsgálatra is. Az AGEL-csoporthoz tartozó Komáromi Kórházban a fejlesztési projektek és az egészségügyi ellátás színvonalának javítása keretén belül egy további újdonságot kínálnak a betegeknek. Indokolt esetben a legmodernebb mágneses rezonanciás módszerrel vizsgálják az emlőt, rendkívül részletes és pontos képet adva a legkisebb kóros elváltozásokról is.

,,Célunk az új mágneses rezonanciás módszer maximális kihasználása a lehető legpontosabb képalkotás érdekében. Ezért döntöttünk a speciális kiegészítő technológiai eszközök megvásárlása mellett, melyeknek köszönhetően júniustól, egyelőre próbaüzemben, mágneses rezonanciás mellvizsgálatot is végzünk“ – árulta el a kórház kezelésért és megelőző gondoskodásért felelős igazgatóhelyettese, MUDr. Filkó Gabriella. A mammográfiás és komputertomográfiás vizsgálattal együtt tehát a kórház már minden létező diagnosztikai módszert biztosít a daganatos betegségek időben történő felismeréséhez. Tekintettel arra a tényre, hogy Komáromban onkológiai központ is található, ez további fontos pozitívumot jelent a betegek számára, hiszen mindent egy helyen intézhetnek.

,,Az emlő mágneses rezonanciás vizsgálata megközelítőleg fél órán át tart, mialatt a beteg egy speciális ágyon kényelmesen, hason fekszik, melyen nyílások vannak kialakítva a mell számára. A vizsgálat részletes pontosságot biztosít a rendkívül apró elváltozások felismeréséhez is, melyek más módszerrel nem észlelhetőek. Mindez kényelmes kellemes környezetben zajlik, s közben igyekszünk mindent részletesen elmagyarázni a betegnek“ – mondja a radiodiagnosztikai részleg főorvosa, MUDr. Sebő Lajos. A kivizsgálás egyben a legprecízebb megelőzési módszert is jelenti. Végezhető az érbe adott kontrasztanyaggal vagy anélkül is. Fontos feltétel, hogy a vizsgálathoz le kell venni minden fémtárgyat, mivel a készülék mágneses elven működik. Ezért nem alkalmazható olyan esetben, ha valaki szívritmus-szabályozóval, vagy fémimplantátumokkal rendelkezik. Apró kényelmetlenséget jelent a hangos sípolás, melyet a személyzet zajszűrővel tompít.

,,Orvosként a legfőbb célunk a betegek egészsége és kényelme. A mell a test fontos része, mely aprólékos és odafigyelő gondoskodást igényel. Ezért döntöttünk a legmodernebb diagnosztikai technológiába történő beruházás mellett. Ez nem invazív, fájdalommentes módszer, mely a mágneses képalkotáson alapul, s lehetővé teszi a legkisebb rendellenesség, elváltozás észlelését és pontos diagnózist biztosít, elősegítve a kezelés alapos megtervezését“ – tette hozzá Sebő főorvos. Azoknak a nőknek, akik odafigyelnek az egészségükre és minimálisra szeretnék csökkenteni a kockázatot, nagyon fontos, hogy nem kell semmilyen ionizáló sugárzástól tartaniuk. A vizsgálat eredményét néhány napon belül, jelszavas e-mailben küldik el.

Agelsk, (N.Zs.)

hirdetés
Previous articleÉvadzáró a Komáromi Jókai Színházban: Béhr Márton kapta a Ferenczy Anna-díjat
Next articleÚj kompjárat köti össze Magyarországot és Szlovákiát