HAZA KULTÚRA A vers gyógyszer

A vers gyógyszer

303
hirdetés

A magyar költészet napja egy jó alkalom arra, hogy az emberekhez közelebb hozzák/hozzuk a verseket, főleg a magyar költők műveit, hiszen több eseményt is ennek az emléknapnak a tiszteletére szerveznek meg. Április 11-én, József Attila születésének napján ünnepeljük a magyar verset, hivatalosan1964 óta. Találtam egy gondolatot, az 1964. április 12-én megjelent Zalai Hírlapban azt írták: „A mai magyar költészet így vagy úgy, közelebbről vagy távolabbról József Attila rokona (… ) Mikor az ő születésnapján tartjuk a költészet napját, példaképünket és elődünket idézzük.” De a mai napon más költők-írók műveit is idézhetjük.

Az biztos, hogy mindenki találkozik versekkel életében, hiszen óvodában, iskolában már tanulnak a legkisebbek is verseket, ovis ünnepekre, anyák napjára, ballagásra, karácsonyra.

De mi célja van a verseknek? Örömet, bánatot, fájdalmat, reményt, magányt, szeretetet fejeznek ki. Ünnepnapokon, nyilvános eseményeken szinte mindig elhangzik egy-egy költemény.

Megvallom, ritkán olvasok verseket, havonta legalább egyszer azért előveszem nagy költőink köteteit is, szeretem Zelk Zoltánt, különleges hangulatú költeményeket írt, de olvastam Erzsébet királyné néhány versét is. Gyakrabban keresem a mi íróinkat, a felvidékieket, máshogy írnak, közelebb állnak hozzám, Győry Dezső Emberi hang-ja a közép-európai ember tükre. A gyerekeknek, míg kicsik voltak, mindig igyekeztem az ő korcsoportjuknak megfelelő írót választani, szerették Bartos Erikát, ma már gyakrabban lapozgatjuk Zs. Nagy Lajost, vagy a kortársak közül Fellinger Károlyt, kedvencem azonban Márai Sándor, akinek verseire is a bölcsesség, a gondolkodás jellemző. Szerintem, a világirodalom legszebb verse éppen az ő alkotása, a Mennyből az angyal.

Sok versolvasót ismerek, akik nem tudnak lefeküdni úgy, hogy ne olvasnának el legalább egy költeményt, mert szerintük a vers gyógyszer is, gyógyítja a lelket, de a szívet és az elmét is. Nem titok, az ember minden hangulatában találhat megfelelő költeményt, ma már rengeteg válogatásból lehet szemezgetni, tematikus verses könyvekből is sok van a piacon. És nem tartom elvetemült dolognak azt sem, ha valaki interneten olvas verset, régi nagy klasszikusok és a kortársak versei is megtalálhatóak a világhálón. Aki pedig úgy gondolja, fáradt az olvasáshoz, hallgasson verset, akár megzenésítve, akár egy-egy kiváló színész előadásában, a lehetőségek adottak. Egyszóval VERSELJÜNK!

Vadkerti Neszméri Csilla, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleA naszvadi magyar alapiskola egy első osztállyal kezdi majd az új tanévet
Next articleA Komáromi Kórház az egészségügyi világnap alkalmából ingyenes kivizsgálásokat szervezett a sürgősségi felvételi osztályon