HAZA GAZDASÁG Emelkedik a diákhitel összeghatára Szlovákiában

Emelkedik a diákhitel összeghatára Szlovákiában

1041
hirdetés

imagesEmelkedik Szlovákiában az államilag támogatott, kedvező kamatozású diákhitelek felső összeghatára a 2013/2014-es iskolaévben – derült ki a diákhitelek új feltételrendszeréből, amelynek részleteit az Oktatást Támogató Alap (FNPV) hozta nyilvánosságra hétfőn Pozsonyban.

Az államilag támogatott diákhitelek keretösszege a következő iskolaévben 6 és fél millió euró (csaknem 2 milliárd forint) lesz. Tavaly 4,1 millió euró értékben hagyott jóvá, ám végül a szerződések egy részének visszamondása miatt csak 3,5 millió euró értékben folyósított ilyen kedvezményes kölcsönöket a diákhiteleket kezelő alap.
Az új feltételrendszer a felsőoktatási intézmények első és második szintjének hallgatói számára a kedvezményes diákhitel felső összeghatárát 3 ezer euróban (mintegy 890 ezer forint), a doktoranduszok esetében pedig 6 ezer euróban állapította meg évente. A kedvezményes diákhitel maximális összegét az előző iskolaévig évi 1328 euróban szabták meg.
A diákhitel kamata évi 4,5 százalék lesz (a tavalyi iskolaévig 3 százalék), azt a tanulmányok befejezését követő legkevesebb 5, és legfeljebb 10 éven belül kell törleszteni. Az igényelhető hitel minimális összege 500 euró (közel 150 ezer forint).
Az új feltételrendszer a kedvezményes hitel keretösszegéből 1,5 millió eurót az általános és középiskolai tanárok számára tart fenn, ők legfeljebb 30 ezer euró összegű hitelt igényelhetnek, egyszeri alkalommal. Újdonságnak számít, hogy az új rendszer szerint a hitelt már nem csak a kezdő pedagógusok igényelhetik. A tanárok által felvett hitelek esetében a kamat a diákhitelével azonos, a törlesztés ideje legkevesebb 8, legfeljebb 15 év.
A kölcsönök összege 15 ezer euróig megkötések nélkül, szabadon felhasználható, ám a felhasználás lehetőségei ezen az összegen felül is meglehetősen szélesek, az akár gépkocsi vásárlására vagy hiteltörlesztésre is felhasználható.
Dusan Caplovic szlovák oktatásügyi miniszter a diákhitelek új feltételrendszerének bemutatása során kilátásba helyezte: az év folyamán még tovább szeretné növelni az alap rendelkezésére álló keretösszeget, ám azt, hogy mennyivel növelné, s hogy ezt az összeget milyen forrásokból teremtené elő, nem pontosította.

MTI

hirdetés