HAZA GAZDASÁG Lassult az infláció üteme Szlovákiában

Lassult az infláció üteme Szlovákiában

1036
hirdetés

1101Éves szinten 1,6 százalékra mérséklődött júniusban az infláció üteme Szlovákiában – közölte a szlovák Statisztikai Hivatal (SÚSR) hétfőn.

A fogyasztói árak júniusban havi szinten 0,1 százalékkal emelkedtek, éves szinten viszont az infláció üteme lassult, a tavalyi 1,7 százalékról 1,6 százalékra mérséklődött, ez 2010 decembere óta a legalacsonyabb érték.
Szlovák banki elemzők szerint az infláció ütemének júniusban tapasztalt további mérséklődése várható volt, és hasonló trendre van kilátás az év hátralévő részében is.
Lubomír Korsnák, az UniCredit Bank Slovakia elemzője szerint júniusban két fő, ellentétes hatású befolyásoló tényező alakította az infláció szintjét. Az elemző szerint leginkább az élelmiszerek és ezen belül a gyümölcsök árának emelkedése növelte az infláció szintjét, a jelzáloghitel-számlák vezetéséért felszámított díj állami megszüntetése viszont csökkentette az inflációs hatást.
A szlovák központ bank (NBS) előrejelzése szerint az év végéig az infláció ütemének további lassulására lehet számítani, annak értéke az év végén várhatóan 1,5 százalék lesz.
A Postová Banka elemzője, Eva Sadovská szerint az év utolsó hónapjaiban ugyan némileg gyorsulhat az infláció üteme, ám annak éves szintű növekedése várhatóan végig 2 százalék alatt marad. Boris Fojtík, a Tatra Banka vezető elemzője szerint az infláció mértéke az év végéig akár 1,5 százalék alá is mérséklődhet, ám éves szinten 1,7 százalékos átlagos szintre lehet számítani.

MTI

hirdetés
Previous articleKedden indul a Gombaszögi Nyári Tábor
Next articleEmelkedik a diákhitel összeghatára Szlovákiában