HAZA BELFÖLD Elnökválasztás – Elemzők: Fico kampánya aktívabb, mint Kiskáé

Elnökválasztás – Elemzők: Fico kampánya aktívabb, mint Kiskáé

822
hirdetés

Aktívabb Robert Fico hivatalban lévő szlovák kormányfő elnökjelölti kampánya, mint függetlenként indult ellenfeléé, Andrej Kiskáé az államfőválasztás második fordulója előtt – összegzett elemzői véleményeket pénteken a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

    Szlovák politológusok és politikai elemzők szerint bár közvetlenül az első forduló eredményeinek nyilvánosságra hozatala után úgy tűnt, hogy a második forduló favoritja Andrej Kiska lesz, ma már kiegyenlítettnek tűnnek az esélyek. Ez az elemzők szerint részben Robert Fico aktívabb kampányának, valamint annak köszönhető, hogy Andrej Kiska védekező helyzetbe kényszerült.
„Ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy Robert Fico határozza meg a kampány témáit” – vélekedett Miroslav Kusy politológus utalva arra, hogy a hét folyamán a kormányfő olyasmiket hozott fel, amelyek kompromittálhatják Kiskát a választók szemében. Fico szóba hozta, hogy ellenfele a vagyonát az átlagosnál magasabb kamatra adott kölcsönökből alapozta meg, és állítólag közel áll a szcientológiai egyházhoz.
Kusy szerint Kiska kénytelen lesz hasonló módszerhez folyamodni, és ez a politológus szerint részben már meg is történt, amikor Kiska azzal hozakodott elő, hogy a kormánypárthoz közelálló emberek állítólag pénzt kínáltak volt munkatársainak azért, hogy kompromittáló anyagokat szolgáltassanak róla. „Mindkét jelölt fair kampányról beszélt, de a gyakorlat nem ezt mutatja” – jegyezte meg Kusy.
Rastislav Tóth politológus úgy véli: a második forduló kampányában mindkét jelölt más módszert próbál alkalmazni a választók meggyőzésére. Míg Kiska azt hangsúlyozza, hogy Fico „régi politikus”, és változásra lenne szükség, addig Fico Kiska múltját hozza fel. Tóth szerint Fico részint saját választói bázisát akarja aktivizálni, részben pedig azokra a választókra akar hatni, akik az első fordulóban „erkölcsi megfontolásból” nem Kiskára, hanem valamelyik másik, tovább nem jutott jelöltre voksoltak.
Hasonlóképpen vélekedik Martin Klus politológus is, aki azt mondta: jelenlegi kampányával Robert Fico leginkább – az első fordulóban harmadik és negyedik helyen végzett, és együttvéve a voksok mintegy harmadát megszerző – Radoslav Procházka és Milan Knazko szavazóit próbálja saját oldalára állítani, azzal érvelve, hogy „Kiska nem megfelelő jelölt.” Klus szerint ezt a stratégiát Kiska csak úgy fogja tudni ellensúlyozni, ha meggyőzően bizonyítani tudja: kampánya nem csupán frázisokon alapszik, mint ahogy azt ellenfele, Robert Fico állítja.

MTI

hirdetés
Previous articleKomáromi autótesztelő: Škoda Octavia RS 2.0 TSI: Cseh szuperexpressz
Next articleKiválasztották a 23. Komáromi Napok logóját