HAZA BELFÖLD Ellenzéki recept a munkanélküliségre: vissza mindent

Ellenzéki recept a munkanélküliségre: vissza mindent

789
hirdetés

Az ellenzéki pártok javaslatokat terjesztenek a parlament elé a munkanélküliség csökkentésére – jelentette ki a KDH, Most-Híd és az SDKÚ-DS képviselőinek, a munkáltatók és a szakmai nyilvánosság képviselőinek kerekasztal-találkozója után Ján Figeľ, a KDH elnöke.

 

A politikusok és a szakemberek megegyeztek, hogy a munkanélküliség csökkentése érdekében javaslatokat dolgoznak ki a jogi személyek jövedelemadójának visszaállítására 23%-ról 19%-ra, a megbízási szerződések alapján dolgozók és a magánvállalkozók járulékainak csökkentésére, illetve a Munka Törvénykönyvének megváltoztatására olyképpen, hogy az ne növelje a munkahelyteremtés költségeit.
„Elvárjuk, hogy a kormány a munkanélküliségről tartandó keddi rendkívüli ülésén nemcsak ideologizálni és politizálni fog, hanem valódi megoldásokat keres és kínál” – jelentette ki a kereszténydemokraták vezére. Figeľ figyelmeztetett arra is, hogy Szlovákiában jelenleg a cégek adói az összes posztkommunista ország közül a legmagasabbak.

A kereszténydemokrata pártelnök szerint a munkapiacot a megbízási szerződések bevételeiből származó járulékoknak az alkalmazotti viszonnyal megegyező szintre való emelése is rontotta. „Megegyeztünk a vállalkozások, elsősorban és a kisvállalkozók és iparosok bürokrácia mentesítésében és jobb védelmében is” – állítja a KDH elnöke. A megoldás véleménye szerint a régiók szerinti különböző minimális bér bevezetése lenne.

A Most-Híd alelnöke, Ivan Švejna arra hívta fel a figyelmet, hogy Robert Fico kormányzásának egy éve alatt mintegy 40 ezerrel növekedett a munkanélküliek száma. A Fico-kormány által megvalósított gazdaságpolitika azt eredményezte, hogy „eltűnt” több százezer megbízási szerződésre dolgozó. „Most 40%-kal kevesebb a megbízási szerződésre dolgozók száma, mint egy évvel ezelőtt volt” – jegyezte meg. Ezenkívül több tízezer vállalkozó is visszaadta az iparengedélyét.
„Néhányan azt fontolgatják, hogy inkább korlátolt felelősségű társaságot alapítanak vagy egyszerűen ők is a munkahivatalokban kötnek ki” – állítja. Mindez azt bizonyítja, hogy a kormány intézkedései negatív hatással voltak a munkanélküliségre. „Azt javasoljuk, hogy a megbízási szerződések esetében a minimális bér magasságáig ne kelljen járulékokat fizetni.” Ezenkívül követelik az adómentesség új rendszerének bevezetését is az új munkahelyek létrehozásának támogatása érdekében. „Diszkriminatívnak és tisztességtelennek tartjuk, hogy csak bizonyos vállalatok kapnak adómentességet” – fűzte hozzá.

Az SDKÚ-DS elnöke, Pavol Frešo szerint az, hogy a posztkommunista országok közül nálunk a legmagasabbak az adók, azt eredményezi, hogy az új, de a már itt lévő befektetők számára sem vonzó célpont Szlovákia.
Ján Richter munkaügyi miniszter szerint azonban az ellenzéki kerekasztal eredménye nem a munkanélküliség megoldásának keresése volt, hanem a közpénzek más formájú konszolidációjának keresése. „Az ellenzék képviselői semmilyen valós alternatív megoldást nem kínáltak a munkanélküliség megoldására, csak az ország egy évvel ezelőtti állapotához való visszatérést javasolják” – nyilatkozta a miniszter.
TASR nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleKínai Nagydíj – Alonso nyert, Vettel maradt az élen
Next articleTerroristák támadják meg a gútai magániskolát!