HAZA KULTÚRA Elkezdődött a Gombaszögi Nyári Tábor

Elkezdődött a Gombaszögi Nyári Tábor

670
hirdetés

Potápi Árpád János: meg kell teremteni a felvidéki magyarság parlamenti képviseletét

Meg kell teremteni az őshonos felvidéki magyarság parlamentiképviseletét – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a felvidéki Gombaszögön, ahol beszédet mondott a Gombaszögi Nyári Tábor megnyitóján szerdán.

Szaniszló László, Szlivásvárad polgármestere, Smidt Tamás építész, Mikle Arnold, a kivitelező AB stav s.r.o. vezetője, Hamelli Zsuzsanna, a kúria melletti intézőlakban kialakított Mandevilla kávézó tulajdonosa, Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Orosz Örs, a Sine Metu polgári társulás elnöke és Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete (b-j) átvágja a két ország nemzeti színű szalagját a felújított Andrássy-kúria átadásán a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2023. július 12-én. MTI/Komka Péter

    A nemzetpolitikai államtitkár a Andrássy-kúria felújítási projektjének átadó ünnepségével egybekötött fesztiválmegnyitón felidézte a Gombaszögi Nyári Tábor és elődjei múltját és hagyományát, és a rendezvény küldetéséről, valamint a felvidéki magyarságot érintő kihívásokról is beszélt. Elmondta: Magyarországon az alaptörvény értelmében mind a 13 nemzeti kisebbség államalkotó tényező, s ennek alapján úgy gondolja, hogy a Felvidéken is államalkotó tényező a magyarság. Ebből kifolyólag járnak neki mindazok a nemzetiségi, emberi, politikai jogok, amelyeket az összes magyarokkal együtt élő nemzeti közösség élvez. Mint mondta, ezért kell továbbra is az összefogást képviselni, s mindent megtenni annak érdekében, hogy az egyetlen nemzeti összetartozásra épülő felvidéki magyar erő, a Szövetség sikerrel szerepeljen a szeptemberi előrehozott parlamenti választásokon.
„A magyar érdekképviseletet nemcsak regionális szinten kell megteremteni, hanem újra el kell érni azt, hogy a nyolc és fél százalékos őshonos magyar nemzeti közösségnek legyen parlamenti képviselete” – szögezte le Potápi Árpád János. Rámutatott: a felvidéki magyarságnak létérdeke, hogy újra legyenek képviselői a pozsonyi törvényhozásban.
Bárdos Gyula, a legnagyobb felvidéki magyar kulturális és közéleti szervezet, a Csemadok országos elnöke a fesztivál fontosságáról szólt. mint mondta, fontos, hogy a jövő generációi is „megtalálják ezt a helyet” s tegyenek annak érdekében, hogy a Felvidéken magyarként élhessenek.
A Gombaszögi Nyári Tábor a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvénye, idei évada a keddi nulladik naptól vasárnapig tart, a tábor helyszínéül a Gömörben lévő Szalóc településhez közeli Gombaszögi völgy szolgál, ahová a rendezvény 2016-ban költözött át Krasznahorka-váraljáról.

MTI

hirdetés
Previous articleMegnyílt a XXXI. Jókai Mór Nyári Egyetem Komáromban
Next articleA védelmi kiadások tervezett növelését bírálja a Smer-SD