HAZA BELFÖLD A védelmi kiadások tervezett növelését bírálja a Smer-SD

A védelmi kiadások tervezett növelését bírálja a Smer-SD

394
hirdetés

Ukrajna NATO-csatlakozása fokozná a nemzetközi feszültséget, és ellentétes a nemzeti érdekeinkkel, melyeknek megvédése a szlovák politikusok feladata – jelentette ki a Smer-SD. Robert Fico pártelnök ismét bírálta a védelmi kiadások tervezett növelését és a légvédelmi rendszer Ukrajnának való korábbi átadását.

 
„Nem akarunk olyan régiónban élni, amely hatalmas katonai konfliktus forrásává válhat, ez ellentétes a nemzeti érdekeinkkel. Ezért jó előre világosan leszögezzük, ha a Smer-SD tagja lesz a következő kormánynak, óriási probléma lesz, ha terítékre kerül Ukrajna NATO-csatlakozásának jóváhagyása” – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Fico.
A Smer-SD elnöke a NATO-csúcs kapcsán azt is leszögezte, a GDP legalább 2%-ának védelmi kiadásokra való fordításárára vonatkozó kötelezettségvállalás a gyakorlatban a kiadások növelését jelenti. Ennek kapcsán ismét bírálta az S-300-as légvédelmi rendszer és a MiG-29-es vadászgépek átadását Ukrajnának. „A szlovák légtér még sosem volt ennyire védtelen” – jelentette ki, és azt is kritizálta, hogy ennek megoldásában Csehországra, Lengyelországra és Magyarországra kell hagyatkoznia az országnak. Nem ért egyet a Viper helikopterek megvásárlásával sem, melyekre a védelmi tárca már árajánlatot kért az USA-tól. Szerinte a szakértői kormány semmilyen komoly külpolitikai ügyben nem hozhat döntést.
Fico bírálja a védelmi kiadások növelését, a Pénzpolitikai Intézet elemzésére hivatkozva kijelentette, hogy a takarékossági javaslatok között szerepel a 13. nyugdíj eltörlése, a gyereknevelési támogatások lefaragása két évre, vagy a fiatalok jelzáloghitelének eltörlése. Az ilyen intézkedéseket visszautasítja a Smer-SD.
A vilniusi NATO-csúcsról hazatérő Martin Sklenár védelmi miniszter kijelentette, létfontosságú nemzeti érdek Szlovákia számára a védelmi kiadásokra fordítani a GDP legalább 2%-át. Zuzana Čaputová államfő jó hírnek nevezte, hogy bővülnek a hazai védelmi ipar kapacitásai. Külön kiemelte a légvédelmi rendszerek koordinált elhelyezését a NATO keleti határain, az aktuális biztonsági helyzetnek megfelelően.

TASR

kép: facebook

hirdetés