HAZA BELFÖLD Elítélték Ján Slotát ittas vezetés miatt

Elítélték Ján Slotát ittas vezetés miatt

836
hirdetés

DCDCDCFüggőséget okozó szer hatása alatt elkövetett veszélyeztetés miatt 5 ezer euró (közel másfél millió forint) pénzbírságra ítélte és 16 hónapig eltiltotta a gépjárművezetéstől kedden a csacai (Cadca) járásbíróság Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) idén tavasszal ittas vezetésen ért elnökét.

A másodfokon született ítélet, amely megerősítette a szeptemberben, per nélküli eljárásban, úgynevezett büntetőparancs formájában született büntetést, nem jogerős, mindkét fél 15 napon belül fellebbezhet.
A szélsőséges kijelentéseiről, köztük ismétlődő magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slota ellen idén májusban indult eljárás ittas vezetés gyanúja miatt, miután Csacán egy közúti ellenőrzéskor megállították a rendőrök, és a politikus elutasította az alkoholtesztet, majd a vértesztet is. Ha egy gépjárművezető elutasítja az alkoholtesztet, a jogszabályok szerint a hatóságok automatikusan úgy tekintenek rá, mintha súlyos alkoholos befolyásoltság alatt állt volna, amiért akár egy év szabadságvesztésre is ítélhető.
Mivel a jogszabály szerint a függőséget okozó szer hatása alatt elkövetett veszélyeztetés bűntettében kiszabható pénzbírság határa 160 eurótól (közel 50 ezer forint) több mint 330 ezer euróig (csaknem 100 millió forint) terjed, a kiszabott bírság a szlovák média által az ország egyik leggazdagabb emberének tartott Ján Slota esetében viszonylag alacsonynak mondható.
Ján Slotát aznap kapták ittas vezetésen, amikor a Szlovák Nemzeti Párton belüli viszonyokról kívánt beszámolni a sajtónak azzal összefüggésben, hogy kizárták a pártból. Kizárását a párt elnöksége kétharmados többséggel hagyta jóvá április utolsó hetében, arra hivatkozva, hogy pártelnökként nem kezelte kellő gondossággal az SNS vagyonát.

MTI

hirdetés
Previous articleNem fizetnének járulékot az anyasági támogatásban részesülők
Next articleSaját államfőjelöltet indít az MKP