HAZA BELFÖLD Nem fizetnének járulékot az anyasági támogatásban részesülők

Nem fizetnének járulékot az anyasági támogatásban részesülők

758
hirdetés

42830 A jövő évtől kezdődően nem kellene kötelezően járulékot fizetniük a szociális és az egészségügyi biztosítóba, illetve nem kellene adóbevallás készíteniük és a jövedelemadót fizetniük azoknak a munkavállalóknak, akik gyermekgondozási segélyben részesülnek, s ezzel párhuzamosan megbízási szerződés alapján dolgoznak.

A független képviselők csoportja (Daniel Lipšič, Juraj Miškov, Jozef Kollár, Martin Chren, Juraj Droba, Jana Žitňanská és Daniel Krajcer) ugyanis a parlament elé terjesztette a társadalombiztosításról szóló törvény módosítását. A független képviselők szerint a beterjesztett indítvány célja lehetővé tenni, hogy aki gyesen van, és eleget tesz bizonyos feltételeknek, dolgozhasson megbízási szerződésre. A járulékfizetési kötelezettség alóli mentesség érvényesítésének feltétele a képviselők szerint, hogy az illető egyéves jövedelme ne érje el az adóalapnak az adott adózási időszakra vonatkozó adómentes részét (ún. személyes adókedvezmény). 2013-ban ez az összeg éves viszonylatban 3735,94 euró, azaz havi 311,33 euró volt. „Természetesen az egész éves jövedelemről van szó, a szóban forgó személy azonban fokozatosan vagy akár egy összegben is megkeresheti ezt az összeget” – magyarázták a javaslatot beterjesztő képviselők.
Ezek a változtatások a képviselők szerint segítenének a gyesen levő anyukáknak a gyermekgondozási szabadság alatt, akik a képviselők szerint manapság nincsenek túl jó helyzetben. „Az indítvány egyben mentesíti a szóban forgó személyeket, ha azok teljesítik a meghatározott feltételeket, a felesleges hivatali ügyintézés, valamint a járulék- és adófizetés kötelessége alól. Más szóval, ha nem lépik túl a meghatározott összeget, a teljes keresett összeg megmarad nekik, s így javíthatnak az anyagi helyzetükön” – magyarázták a javaslat lényegét a képviselők.
A beterjesztett törvénymódosítás egy további pozitívuma az, hogy lehetőséget biztosítana a munkaadóknak a kisebb volumenű munkákra megbízási szerződés kötését, s ezáltal csökkennének felesleges adminisztrációs terheik. Amennyiben a módosító indítványt a törvényhozás elfogadná, az 2014. március 1-jétől lépne életbe.

TASR nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleOlimpiatörténeti kiállítás Komáromban
Next articleElítélték Ján Slotát ittas vezetés miatt