HAZA vélemény Csáky: a szlovák vezetés számára ez a közösség nem igazán partner, legfeljebb...

Csáky: a szlovák vezetés számára ez a közösség nem igazán partner, legfeljebb vazallus

745
hirdetés

A szlovákiai magyarság szeretne olyan viszonyokat törvényesen kialakítani önmaga számára, amely biztosítja a tisztességes életet és a sokoldalú fejlődés lehetőségét, de a szlovák vezetés számára ez a közösség nem igazán partner, legfeljebb vazallus – állítja Csáky Pál felvidéki magyar politikus és közíró a szlovák-magyar viszonyról kedden írt blogbejegyzésében.

    A Magyar Közösség Pártjának politikusa a szlovák Tyzden (Hét) hetilap – nemrégiben a Charta XXI mozgalom díjával kitüntetett – főszerkesztője, Stefan Hríb egyik elemző írására válaszolva közölt jegyzetet.
     Amikor Stefan Hríb a szlovák-magyar kapcsolatokról, az ezzel kapcsolatos történelmi örökségről, a kölcsönös megismerés fontosságáról ír, ugyan „tisztességes módon elemzi” a kérdést,  de „nem látja vagy nem akarja látni” a lényeget – vélekedik Csáky Pál.
    A magyar politikus szerint ugyanis az alapprobléma az, hogy az első- és a második világháború utáni békeszerződések folyományaként jelentős számú magyar közösségek kerültek önhibájukon kívül az úgynevezett utódállamok területére, s ezek a közösségek olyan viszonyokat szeretnének maguk számára törvényesen kialakítani, amely biztosítja a tisztességes életet és a sokoldalú fejlődés lehetőségét, vagyis törvényekkel és intézményrendszerrel csökkenteni e közösségek kiszolgáltatottságát.
    Csáky szerint „ebben a vonatkozásban gondolatban Hríb is ott tart, ahol Fico: jó viszonyra törekszünk Magyarországgal, de… ami a Dunától északra van, azt ne vegyük figyelembe, az belügy, a szlovákiai magyar közösség nem igazán partner – maximum vazallus”. A blog szerzője szerint a fenti gondolkodásmód azt sugallja: amíg a magyar politikusok és választóik a  szlovák érdekek támogatását segítik, addig jó partnerek, ám amikor előhozakodnak a saját problémáik megoldásának igényével, akkor már nem olyan jó partnerek”. Eszerint az a jó kisebbségi magyar Szlovákiában, aki a magyarságát feladja, vagy csak mint folklórt gyakorolja – írja Csáky.
    „Ez tehát a kardinális kérdés: a felvidéki magyar közösségben is vannak olyanok, akik ott lihegnek bizonyos szlovák körök környékén, várva, hogy itt-ott dobnak majd nekik egy-két csontot, s ráadásul pozitívan is fognak majd nyilatkozni róluk, ha magyarul visszamondják a szájukba rágott szlovák (szempontú) mondatokat” – fejti ki a magyar politikus. Úgy véli, hogy nem a szlovák elvárásoknak megfelelni akaró görcsös igyekezet a szlovákiai magyar közösség igazi érdeke. „A lényeg tehát az, hogy önmagunk akarjunk maradni, nem a szlovák elképzelések leképződményei” – szögezi le blogbejegyzésében Csáky Pál.

MTI

hirdetés
Previous articleAz MKP elnökével egyeztetett Szijjártó Péter
Next articleKét kerékpárost gázolt el egy teherautó Vértesszőlős és Tata között