HAZA BELFÖLD Čaputová: Heger távozása az OĽANO-ból nem ok hivatalnokkormány kinevezésére

Čaputová: Heger távozása az OĽANO-ból nem ok hivatalnokkormány kinevezésére

479
hirdetés

Zuzana Čaputová államfő szerint Eduard Heger megbízott kormányfő távozása az OĽANO-ból nem ok hivatalnokkormány kinevezésére, mert abban, Hegerrel ellentétben, olyan miniszterek lennék, akik nem indultak a parlamenti választáson. Az államfő addig nem tervezi hivatalnokkormány kinevezését, amíg a Heger-kormány nem követ el súlyos hibát.

Fotó: J.I., dunataj.sk

„Egyes ellenzéki pártok a hivatalnokkormányt említik alternatívaként, de egy hivatalnokkormánynak sem lenne semmi köze az előző parlamenti választáshoz, sem az egész kormányzati ciklushoz. Heger és az OĽANO-ból távozó miniszterek indultak a választáson” – jelentette ki a Podbanskéban tartózkodó államfő. „Végső soron pedig az sem elhanyagolható számomra, hogy a volt kormánypártok elfogadták a jelenlegi helyzetet és hagyják Hegert kormányozni a választásig” – tette hozzá.
Az új párt létrejöttét Čaputová nem tekinti az országra nézve súlyos helyzetnek vagy a kormány kudarcának. „Minden választás előtt, legyen az rendes vagy előrehozott, tagja valamilyen pártnak a kormányfő. Ha hivatalnokkormány lenne, annak semmilyen választási legitimitása nem lenne. Tőlem kapná a legitimitását, a megbízatást” – szögezte le.
Az államfő akkor nevez ki hivatalnokkormányt, ha a Heger-kormány súlyos mulasztást követ el. „A kormányfő tisztában van ezzel. Nagyon figyelek egyes ágazatokra. Vannak változások, személyi változások is, pontosan azért, hogy ezeken a fontos területeken ne valljon kudarcot az ország” – mondta az államfő.
Heger az OĽANO-ból való távozását követően a Demokrati párt elnöke lett, melynek tagja Jaroslav Naď és Ján Budaj megbízott miniszter is, ők szintén az OĽANO tagjai voltak. Rajtuk kívül még két miniszter, Rastislav Káčer és Karel Hirman is belépett az új pártba.

TASR

hirdetés
Previous articleUkrajnai háború – Orosz emberi jogi biztos: Kijev megtagadta 70 hadifogoly átvételét
Next articleA komáromi egészségügyi dolgozók gyarapították életmentési ismereteiket