HAZA BELFÖLD Bővítené a szlovák államfői tevékenységet Robert Fico

Bővítené a szlovák államfői tevékenységet Robert Fico

892
hirdetés

Megválasztása esetén bővítené az államfő tevékenységét Robert Fico szlovák miniszterelnök, államfőjelölt, akinek ugyanakkor meggyőződése, hogy Szlovákiában soha nem jön létre egyezség az elnöki jogkörök kiterjesztéséről.

Robert Fico szerdán jelentette be, hogy a kormányzó baloldali párt, az Irány-Szociáldemokrácia jelöltjeként indul a jövő tavaszi államfőválasztáson.
A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által csütörtökön közölt rövid interjúban Fico elmondta: az államfő tevékenységének bővítését úgy képzeli el, hogy a miniszterelnökihez hasonló feladatokat is ellátna. Példaként említette, hogy javaslatokat tenne törvények megalkotására parlamenti képviselőknek vagy a kormánynak.
Robert Fico kijelentette: pártján belül az a nézet uralkodik, hogy az államfői poszt jelentősége növekedni fog a jövőben. Az államfő lesz az, aki pozitív hatást gyakorolhat a három legfőbb közjogi méltóság közötti párbeszédre – mondta.
Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy annak, akit jövőre államfővé választanak, muszáj csak azokkal a jogkörökkel számolnia, amelyeket az alkotmány lehetővé tesz. Hozzátette: meggyőződése, hogy Szlovákiában soha nem jön létre olyan megegyezés, amely lehetővé tenné az alkotmány megváltoztatását az államfő jogköreinek kiszélesítéséről.
Robert Fico miniszterelnöki évértékelő beszédében szerdán Pozsonyban jelentette be, hogy pártja jelöltjeként indul az államfőválasztáson. Pavol Paska házelnök várhatóan csütörtökön hirdeti ki a választás pontos időpontját. Robert Ficóval 15-re emelkedett az indulásukat bejelentő jelöltek száma. Mivel az ellenzék nem egyezett meg közös jelölt állításában, a választáson indulók sorában a politikai spektrum szinte minden szegmensét képviselő jelölt akad, az ország történetében először magyar jelölt is, a Magyar Közösség Pártja (MKP) által indított Bárdos Gyula személyében.
Egyelőre hivatalos bejelentés nem hangzott el arról, hogy Robert Fico mikor mond le a kormánypárt elnöki posztjáról, illetve a miniszterelnöki tisztségről. Elvileg azt is megteheti, hogy csak államfővé választása után adja át a kormány vezetését. Közvetve ezt a forgatókönyvet valószínűsíti a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági-közéleti napilap csütörtöki számában megjelent interjú, amelyben Robert Fico a lemondását firtató kérdésre azt mondta: ha lemondásról van szó, akkor az államfőjelöltként indított parlamenti képviselőknek is vissza kellene adniuk mandátumukat.

MTI

hirdetés