HAZA BELFÖLD Bősre is ellátogatott az ENSZ-főtitkár

Bősre is ellátogatott az ENSZ-főtitkár

862
hirdetés

IMG_7029Szlovákiai látogatása zárásaként, hétfőn késő délután a bősi ideiglenes menekülttáborban tett látogatást Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. A rangos vendéget Robert Kaliňák szlovák és Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter várta. A táborban jelenleg mintegy 500 – korábban Ausztriában menekültstátuszért folyamodott migráns tartózkodik, melyből megközelítőleg 130  gyermek.

A program részeként a főtitkárt néhány menekült virágcsokorral üdvözölte, majd egy olyan szír családot látogatott meg, akiknek sikerült olyan szálláshelyet kialakítani, hogy együtt lehessenek a nagyszülők és a szülők is kisgyermekükkel.

A látogatás zárásaként közös sajtótájékoztatót tartottak, melyen Ban Ki Mun köszönetét fejezte ki Szlovákiának és kiemelte, hogy a migránsválság megoldásához globális szolidaritásra van szükség. „Minden országnak komoly kihívás befogadni a menekülteket és segíteni nekik. Meg kell értenünk, hogy ezek az emberek a háború elől menekülnek és segítségre van szükségük” – mondta.

IMG_6936Robert Kaliňák a sajtótájékoztatón elmondta, hogy olyan helyszínen találkozhattak most, ahol egy példaértékű megoldást próbálnak foganatosítani az európai migránskrízisben, mégpedig a legjobban érintett országoknak segítséget nyújtva a legégetőbb probléma orvoslásában – a szálláshelyek kapacitásában, melynek köszönhetően Ausztriából egy megállapodás részeként mintegy 500 menekültstátuszért folyamodót fogadunk be, amíg le nem zajlik a kérelmük elbírálása Ausztriában.

Az ENSZ főtitkár látogatása alatt a menedékkérők kisebb csoportja az épület előtt elégedetlenségének adott hangot elsősorban az étel minőségével kapcsolatban. Továbbá elmondták, hogy inkább visszamennének Ausztriába, mivel úgy érzik, hogy Szlovákiában nem igazán látják őket szívesen az emberek.

 

M.L.

Dunatáj hetilap

fotó: J.I.

hirdetés