HAZA BELFÖLD Sulík: Valljanak színt a pártok, együttműködnének-e a Smerrel

Sulík: Valljanak színt a pártok, együttműködnének-e a Smerrel

841
hirdetés

Richard Sulík (SaS) felszólította a legerősebb ellenzéki pártok vezetőit, hogy egyértelműen mondják el választóiknak, hajlandók-e a parlamenti választásokat követően együttműködni a Smerrel, amely párt soha nem tapasztalt mennyiségű korrupciós ügyért felelős.

Portálunk is beszámolt róla, hogy az SaS két hete levélben fordult az ellenzéki pártok vezetőihez, hogy csatlakozzanak a Nyilatkozat a Szlovákiáért érzett felelősségről c. dokumentum-tervezetükhöz, amely a választások utáni Smer nélküli együttműködést sürgeti. A Sieť (Háló), a KDH és a Most-Híd elutasították a liberálisok kezdeményezését, az SaS, az Egyszerű Emberek, a NOVA és az OKS elnöke viszont aláírták.
„Meggyőződésünk, hogy a választók joga tudni, mit terveznek a pártok, s ha leadják voksaikat, azok nem Robert Ficónál kötnek-e ki” – jelentette ki hétfőn a Daniel Lipšiccel és Igor Matovičcsal tartott sajtótájékoztatón Richard Sulík. A liberálisok vezetője alapvető kérdésnek tekinti, hogy a Sieť, a KDH és a Most-Híd javítani szeretnének-e az ország helyzetén, vagy a Smerrel lopni. A célból fogalmazta meg a Nyilatkozat a Szlovákiáért érzett felelősségről c dokumentum szövegét, hogy az jelezze a választók felé a reformpártok összetartozását, és a választásokon való masszív részvételre bíztassa őket. „A lényege, hogy ha a választások után lehetőség nyílik egy jobboldali kormány létrehozására, az meg is történjen” – magyarázta Sulík.

„Kezdetektől fogva egyértelművé tettük, hogy a Smerrel nem megyünk. A Smer alkotta kormány bebetonozta azt a rendszert, melyben nem a politikusok gyakorolják a hatalmat, hanem a mecénások. Ez olyan rendszer, amely pusztítja Szlovákiát, korrupció miatt halnak meg emberek a kórházakban, kátyúsak az utak és a tanítók az OECD-n belüli legalacsonyabb bérekkel rendelkeznek” – tette hozzá Lipšic (NOVA). Úgy véli, a Smerrel egy kormányban semmi sem oldható meg, nem javul a helyzet az egészségügyben és az oktatásban, nem csökken a korrupció, mert először az oligarcháknak kellene eltűnniük, és le kellene cserélni az állam vezetését.

„A választópolgárok annyit megérdemelnek, hogy tudják, a szavazataik nem végzik-e egy ágyban Robert Ficóval” – mondta Igor Matovič (OĽaNO). Hangsúlyozta, sohasem asszisztál tolvajkormánynak, amely évente 3 milliárd euróval lopja meg Szlovákiát.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleSzijjártó a felvidéki magyarságról tárgyalt az MKP elnökével
Next articleBősre is ellátogatott az ENSZ-főtitkár