HAZA Egyéb Bezák a Pohodán elbúcsúzott Szlovákiától

Bezák a Pohodán elbúcsúzott Szlovákiától

740
hirdetés

Róbert Bezák, a leváltott nagyszombati érsek volt a Pohoda fesztivál második napjának meglepetése. A szervezők az utolsó pillanatig titkolták Bezák részvételét, aki a mintegy egyórás beszélgetés során a teljesen megtelt Európa sátorban arról beszélt, mi mindent élt át az elmúlt két évben.
Bár a beszélgetés vezetője, Štefan Hríb újságíró a „pokolról beszélt, amelyen Bezák keresztülment”, Bezákból nem a csalódottság vagy a pesszimizmus áradt, inkább az alázat, Isten szeretete és helyenként az elérzékenyülés. Jövőjét azonban Bezák nem kapcsolja össze Szlovákiával. A színpadon bevallotta, hogy fontolgatja a külföldre való távozását. Hogy konkrétan hova menne, azt nem pontosította, de a legszívesebben valahol Európában maradna. „Még ha az emberek szeretnek is, Szlovákia ezen a szinten bezárult előttem. Bár nem akartam, de máshol is lehet élni. Egy kicsit szomorú száműzöttnek lenni, de ha szükség lesz rá… Nem élhetek abból, hogy az emberek tapsolnak nekem, ismernek, az utcán megállítanak, ez nem az én életem. Az én életem a megbízatás, amit akarok, és ha máshol meglesz, akkor odamegyek” – mondta.
„Szlovákia szegényebb lesz nélküled” – reagált a kijelentésre Hríb. A beszélgetés végén Anton Strholec katolikus pap is feljött a színpadra, aki megáldotta Bezákot és az emberekkel közös imában ügyének szerencsés véget kívánt.
Bezák beszélt az új nagyszombati érsekről, Ján Oroschról is, akit egy évvel a leváltása után helyeztek ebben a tisztségbe. Kinevezését Bezák a kör bezárulásaként értelmezi, hozzáfűzve, nem tudja, hogy a támogatására indított valamennyi akció eljutott-e a legfelső helyre. „Semmire sem jött válasz, semmire” – mondta.
„Maradjatok fiatalok 30 év múlva is. Ez a fontos. Sohase hagyjátok, hogy ezt elvegyék tőletek” – üzente Bezák a Pohoda résztvevőinek.

SITA nyomán, dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleVéget ért Komáromban a pedagógusok nyári egyeteme – villáminterjú Jókai Tiborral
Next articleKajak – kenu sikerek