HAZA RÉGIÓ Véget ért Komáromban a pedagógusok nyári egyeteme – villáminterjú Jókai Tiborral

Véget ért Komáromban a pedagógusok nyári egyeteme – villáminterjú Jókai Tiborral

1003
hirdetés

40686_200_200Szvorák Katalin zenei estjével, illetve a Duna Menti Múzeumban a július 13-i szakmai értékelésekkel véget ért a XXII. Jókai Mór Nyári Egyetem. A pedagógusok szakmai továbbképzése egy héten át tíz szakcsoportban zajlott. Jókai Tiborral, a rendezvény főszervezőjével készítettünk villáminterjút.

Az idei rendezvény a huszonkettedik volt a Jókai Mór Nyári Egyetemek sorában. Hogyan emlékszik vissza a korábbi évekre?
A nyári egyetemeket huszonkét évvel ezelőtt, 1992-ben kezdte el szervezni a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége. Ezzel a Kárpát-medencében elsőként rendeztünk egyhetes nyári pedagógus továbbképzést. Ezt követték aztán az erdélyiek, a kárpátaljaiak, a vajdaságiak. Erre a kezdeményező szerepre méltán büszke lehet a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A legelső nyári egyetem Deákiban volt, ezt követte Nagymegyer, Dunaszerdahely, Rimaszombat, Kassa – különböző helyszíneken, de volt Komáromban is. 2006-ban aztán, amikor a tizenötödiket szerveztük, megint Komárom volt a helyszín. Azóta minden nyári egyetemet folyamatosan itt rendezünk meg. Ez új „időszámítás” szerint Komáromban tehát már nyolcadik alkalommal vagyunk.

Hogyan épül fel a szakmai munka?

A nyári egyetemen harmincórás szakcsoportokban képzik magukat a pedagógusok. Mivel a közoktatási törvény változásával kreditpontok léptek életbe, ezért most már második éve akkreditált továbbképzéseket is meghirdetünk a nyári egyetemünkön. Így volt ez idén is, amikor a hagyományos továbbképzések mellett, mint például a vizuális nevelés, a néptánc, illetve az óvópedagógus továbbképzés, meghirdettünk kreditpontokkal járó akkreditált képzéseket is. Szövetségünk így próbál a kor kihívásaival haladni. Akik elvégzik ezeket az akkreditált képzéseket, azok kreditpontokat és bizonylatot is kapnak erről. A szakmai munka tíz csoportban folyt, közel háromszáz résztvevővel. Az idei nyári egyetemre az ország minden részéből, de még a határon túlról is érkeztek. Tavaly is ugyanilyen létszámban voltuk, elmondható tehát, hogy nagy az érdeklődés a pedagógusok részéről.

Melyek a legnépszerűbb szakmai csoportok?

Nem lehet ezt általánosítani. Mindegyik szakcsoport iránt olyan nagy érdeklődés volt, hogy mindegyik közel harminc, vagy harminc fölötti létszámmal indult, holott a hirdetésben az szerepelt, már húsz fő részvételével is indítunk csoportokat.

Önök rendezik minden évben – Rimaszombatban, vagy éppen máshol – a pedagógusok szabadegyetemét is. Ezzel mi a helyzet?

Igen, párhuzamosan mi minden évben kettőt szoktunk szervezni, ezt a harmincórás Nyári egyetemet és a pedagógusok szabadegyetemét. Ez utóbbi tavaly Kassán volt, tavalyelőtt Rimaszombatban, amit II. Rákóczi Ferenc Szabadegyetemnek neveztünk el. Az idén azonban nagyon alacsony érdeklődés volt ez iránt, így nem tudtuk megrendezni.

Milyen anyagi forrásból valósul meg évről-évre a Jókai Mór Nyári Egyetem?

A Nyári egyetem kiszámíthatóságát és támogatását a mindenkori magyar kormány biztosítja. Így volt ez az idén is: az Emberi Erőforrások Minisztériumának a köznevelésért felelős államtitkársága a fő támogató, ahogyan az elmúlt 22 évben is. Ebből vagyunk képesek finanszírozni tehát minden évben a rendezvényt.

LM, Felvidék.ma

hirdetés