HAZA vélemény Berényi József: Az autonómia eszköz megmaradásunk és fejlődésünk érdekében

Berényi József: Az autonómia eszköz megmaradásunk és fejlődésünk érdekében

760
hirdetés

46138_305_210A nyáron mutatja be autonómiakoncepcióját a Magyar Közösség Pártja. Berényi József elnök szerint, megmaradásunk és Dél-Szlovákia gazdasági fejlődésének záloga egy erősebb jogi, pénzügyi és intézményi háttérrel rendelkező, az önkormányzatiság szellemében megalkotott modell.

2012-t követően az MKP számára mindhárom választás jók sikerült, a fordulópont a tavalyi megyei választásokon állt be. Akkor fogalmazódott meg több felől is, hogy a párt újra visszatért az országos politikába. Ezt igazolja az idei államfőválasztás, ahol saját jelöltet indított, és a legutóbbi, európai parlamenti választás eredménye is, amelyen ismét rávert a magyar térfélen legnagyobb riválisnak számító Most-Hídra.
„A két évvel ezelőtti sikertelen parlamenti választást követően is egységes maradt a párt, a tisztújító közgyűléseken konszolidáltuk a belső helyzetet, nagyjából mindenki megtalálta a mozgásterét a párton belül, s ez vezetett odáig, hogy meg tudtuk hitelesen szólítani a választópolgárt.
Ha a választók azt látták volna, hogy belső feszültségek, komoly veszekedések vannak, akkor nem hiszik el, hogy jelöltjeink megfelelően tudják képviselni a közösséget. Hitelesen tudtuk vállalni programunk alappilléreit: a dél-szlovákiai régiók gazdasági fejlődését és a magyarság megmaradása feltételeinek a kialakítását” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Berényi József.
Az idei két választás után megnyílt annak is a lehetősége, hogy az MKP nyilvánosságra hozza autonómiatervezetét. A dokumentum már kész, nyilvánosságra hozatalát azért halogatták, mert nem szerették volna, ha ez tematizálja az államfő- vagy az EP-választást.
„A nyár folyamán mutatjuk be a dokumentumot” – közölte vasárnap portálunkkal Berényi, hozzátéve, hogy a javaslattal előállni nagyon is időszerű, ugyanis az asszimiláció és az elvándorlás továbbra is zajlik Dél-Szlovákiában, miközben ez nem egyszerűen gazdasági és szociális kérdés, hanem nemzetiségi vagy nemzetpolitikai kérdés.
„Meg kell erősíteni a jogi, pénzügyi és intézményi hátterét annak, hogy az itt élő magyarság megmaradhasson. Az önkormányzatisági modellt kell mindenképpen alkalmazni és kommunikálni is a többségi nemzet felé, mert az autonómia kifejezés a szlovák fél számára határmódosítást jelent egy esetleges véres polgárháborún keresztül, amit természetesen senki sem akar.
Ők azt hiszik, aki autonómiáról beszél, az nagyon rosszat akar, holott az önkormányzatiság mint modell, nagyon sok esetben Szlovákiában is bevált, gondoljunk csak a helyi önkormányzatokra, vagy az egyetemi autonómiákra…” – sorolta az MKP elnöke.
Elmondása szerint nyilvánvalóvá kell tenni, hogy ez nem az ország szétverésére irányuló kísérlet, hanem a magyarság és a többi kisebbség megmaradását megcélzó intézményrendszer vagy intézkedéssorozat lehetne. „Nem lesz egyszerű és népszerű feladat, de az MKP sohasem az üres népszerűség-hajhászást tartotta fontosnak, hanem annak megvalósítását amit kitűztünk: tehát megmaradásunkat és a gazdasági fejlesztést. Ehhez viszont az autonómia eszköz. Megvannak a veszélyei minden oldalról, de ez nem jelentheti azt, hogy a témával nem kell foglalkoznunk, szinte történelmi kötelességünk, hogy ezt megtegyük”.
Ami az elmúlt napokban Berényi Józsefet is nyugtalanítja, az az EP-választások alacsony részvétele, hiszen úgy véli, ez a legitimitását kérdőjelezi meg a választásoknak. Persze, nem jogi szempontból, hanem a tartalmát tekintve. Hogy mindaz, amit a jelöltek kínáltak, mennyire kaptak legitimitást, illetve mindazok, akik bejutottak az EP-be. Szerinte is érezhető egyfajta kiábrándultság a politikusokból nemzetiségi tekintet nélkül, s magából a rendszerből is.
„A rendszer is változtatható és természetesen a politikusok is bármikor lecserélhetőek. A félelmeim inkább ott vannak, kikre cserélhetik le őket. A szélsőséges, populista, mindent megígérő emberek nem tudnak jobban dolgozni, többet segíteni, mint azok, akik nem ezt a hangot ütik meg.
Végül ez még nagyobb kiábrándultsággal járhat”, véli a pártelnök, hozzátéve, hogy a választópolgárnak is mérlegelni kell, hogy a nagyon szép és hangzatos, de üres ígéreteket támogatja, vagy azokat, akik reálisan fogalmazzák meg a lehetőségeket.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleCsáky szorgalmazza, hogy Esterházy hamvait hozzák át Prágából
Next articleKomáromi autótesztelő: Nissan Qashqai 1.6 dCi 4×4 Tekna: Reszkethet a konkurencia!