HAZA BELFÖLD Berényi: a felvidéki magyarság megmaradását célzó lépések felkarolásával segíthetne az új szlovák...

Berényi: a felvidéki magyarság megmaradását célzó lépések felkarolásával segíthetne az új szlovák államfő

748
hirdetés

A vasárnap beiktatandó új szlovák államfő, Andrej Kiska azzal segíthetne leginkább a helyi magyar közösségnek, ha elismerné a felvidéki magyarság megmaradását célzó lépések legitimitását, és maga is felhívná azokra a figyelmet – jelentette ki Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke újságírók előtt szombaton Pozsonyban.

     A felvidéki magyar párt Országos Tanácsának (OT) ülését követően tartott sajtótájékoztatón Berényi József elmondta: az MKP nyilatkozatban gratulált választási győzelméhez Andrej Kiskának, és ebben a dokumentumban reményüket fejezték ki, hogy Kiska államfőként hozzájárul majd a felvidéki magyarság létszámcsökkenésének megállítását célzó lépések megvalósításához.
„Ha egy köztársasági elnök azt mondaná, hogy vegyük figyelembe, hogy a magyarok igényei legitimek, mert nem az ország szétverését szolgálják, hanem önmaguk megmaradását, akkor óriásit segítene” – fejtette ki Berényi József.
Az MKP elnöke szerint az új államfőtől joggal várható el, hogy felhívja a figyelmet a felvidéki magyarság  létszámfogyatkozásának a közösségre gyakorolt veszélyére, mivel ha ezt nem teszi, akkor az annyit jelent, hogy egyetért azzal, s úgy érzi, miszerint „jól van ez így.” Berényi újságírói kérdésre elmondta: ha a leendő új államfő részéről erre igény mutatkozik, nagyon szívesen megtárgyalnák vele az úgynevezett kisebbségi minimum (egy, a felvidéki magyarság helyzetét értékelő, s e közösség megmaradását célzó lépéseket összegző dokumentum) célkitűzéseit is, ám erre Andrej Kiska a múltban nem mutatott igényt.
A sajtótájékoztatón az MKP által készített autonómiatervezet iránt érdeklődő újságírói kérdésre Berényi azt mondta: minden eszközt „figyelembe akarnak venni”, ami a felvidéki magyarság asszimilációs folyamatának megállításában segíthet, s az autonómia minden formája ilyen. Az autonómiatervezetük nyilvánosságra hozatalának időpontját és helyszínét az MKP politikusa egyelőre nem kívánta pontosítani.
Az MKP OT szombaton tartott ülésén a résztvevők a felvidéki magyar párt eredményeit értékelték a novemberi megyei, a márciusi államfő- valamint a májusi európai parlamenti választásokon, s megállapították, hogy mindhárom választás esetében eredményük sikerként könyvelhető el.
„Jó alapjaink vannak arra, hogy 2016-ban bekerüljünk a parlamentbe, de addig még egy nagy kihívás van előttünk, s ez a helyhatósági választás” – hangsúlyozta Berényi, hozzátéve: célkitűzésük, hogy a novemberi helyhatósági választáson a párt megőrizze jelenlegi pozícióit.
Kifejtette: a magyarok lakta déli régióban a kisebb települések mellett a városokban is szeretnének jó eredményeket elérni. A városok közül Dunaszerdahely és Révkomárom lesz számukra a kulcsfontosságú, Révkomáromban magyar polgármestert szeretne a város élére juttatni az MKP.

MTI

hirdetés
Previous articleCseh politikus: a Benes-dekrétumoknak helyük van egy európai jogállamban
Next articleJóváhagyták az új őstermelői piac megnyitását a komáromi vár előtti területen