HAZA BELFÖLD Beidézte az MKP elnökét a szlovák rendőrség

Beidézte az MKP elnökét a szlovák rendőrség

766
hirdetés

berKihallgatásra beidézte Berényi Józsefet, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökét a szlovák rendőrség, amely az okot nem jelölte meg, csupán a szlovák állampolgársági törvény rendelkezéseire hivatkozott – ezt maga az érintett közölte hétfőn az MTI-vel.

A felvidéki magyar párt elnökét kedd reggelre idézték be a nyitrai járáshoz tartozó verebélyi (Vráble) rendőrségre. Berényi József elmondta: az idézésben nem jelölték meg pontosan az okot, az indoklásban csupán a szlovák állampolgársági törvénynek arra a rendelkezésére hivatkoztak, amely szerint minden szlovák állampolgárnak be kell jelentenie, ha megszerzi egy másik ország állampolgárságát.
A politikus közölte: az idézést politikai indíttatású zaklatásnak tartja. Úgy véli, hogy annak időzítése összefügg a Szlovákiában novemberben rendezendő megyei választásokkal, amelyen az MKP a nagyszombati megyei elnöki posztra jelölte őt. Hozzátette: szerinte ezzel az intézkedéssel meg akarják őt félemlíteni.
Jelezte, hogy eleget tesz az idézésnek. „Az elmúlt két év során már kétszer kért tőlem magyarázatot a belügyminisztérium a szlovák állampolgársági törvény rendelkezéseire hivatkozva. Akkor levélben közöltem velük, hogy a szlovák alkotmánnyal összhangban rendelkezem szlovák állampolgársággal, s ezt most személyesen is megerősítem a rendőrségen” – mondta Berényi József.
A Kettős Állampolgárságért Munkacsoport nevű szervezet, amelyet a szlovák állampolgársági törvény alapján szlovák állampolgárságuktól megfosztottak alkotnak, felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja a hatóságok magatartását. A szervezet egyik tagja, Boldoghy Olivér az MTI-nek kijelentette: „az időzítés arról szól, hogy közelednek a megyei választások, és mivel Berényi József is jelölt, a hatóságok most megpróbálják kikutatni, hogy mi a helyzet az állampolgárságával”.
Az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke, Lomnici Zoltán az MTI-nek azt mondta: illúziónak bizonyult, hogy a szlovák hatóságok legalább az alkotmánybíróság ezzel kapcsolatos döntéséig felfüggesztik „azoknak a felvidékieknek a zaklatását”, akik felvették a magyar állampolgárságot vagy akik esetében felmerült ennek a gyanúja. A taláros testület ugyanis várhatóan még az idén állást foglal a szlovák állampolgársági törvényről – tette hozzá.
A hatályos szlovák állampolgársági törvényt 2010 tavaszán fogadta el a pozsonyi törvényhozás. A jogszabály kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként egy másik ország állampolgárságát veszi fel. A jogszabály alapján augusztusig 591-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 36 felvidéki magyar.

MTI

hirdetés
Previous articleÚjabb kétnyelvű formanyomtatványok önkormányzatainknak
Next articleFico pártja továbbra is magasan vezeti a népszerűségi listát