HAZA BELFÖLD Fico pártja továbbra is magasan vezeti a népszerűségi listát

Fico pártja továbbra is magasan vezeti a népszerűségi listát

854
hirdetés

Robert Fico szlovák miniszterelnök pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) továbbra is toronymagasan vezeti a szlovákiai pártok népszerűségi listáját.

    Ha júliusban parlamenti választást tartottak volna Szlovákiában, a Smer-SD kapta volna a szavazatok 45 százalékát – derült ki a Median SK közvélemény-kutató intézet legújabb országos felméréséből, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Pozsonyban.
    A második helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) végzett volna 10,1 százalékos támogatottsággal, míg a harmadikon a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS) 9,5 százalékkal.
    A negyedik legnépszerűbb a Híd-Most, a Bugár Béla vezette magyar-szlovák pártra a megkérdezettek 8,6 százaléka voksolt volna. Az ötödik hely a Szabadság és Szolidaritásé (SaS) 6,6 százalékkal, a hatodik az Egyszerű Embereké (OLaNO) 5,9 százalékkal. Hetedikként a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) került volna be a parlamentbe ötszázalékos támogatással a felmérés szerint. Miután Ján Slota távozott a párt éléről, az SNS támogatottsága mérsékelten növekedni látszik.
    A Berényi József vezette Magyar Közösség Pártjára (MKP) a megkérdezettek 4,8 százaléka szavazott volna, ami azt jelenti, hogy a párt nem került volna be a parlamentbe.
    Ugyanakkor a júniusi felméréshez viszonyítva az MKP támogatottsága egy százalékkal, míg a Híd-Mosté 1,2 százalékkal emelkedett.
    Szlovákiában legutóbb 2012-ben tartottak rendkívüli, előre hozott választást, amelyet a Smer-SD nyert meg 44,41 százalékos támogatottsággal. A Híd akkor 6,89 százalékot, a MKP pedig 4,28 százalékot kapott. Idén novemberben megyei választásokat tartanak Szlovákiában.

MTI

hirdetés
Previous articleBeidézte az MKP elnökét a szlovák rendőrség
Next articleCsáky: Az MKP-ban benne van a siker