HAZA GAZDASÁG Az élelmiszer, a közlekedés és az energia árának emelkedésére számít a lakosság

Az élelmiszer, a közlekedés és az energia árának emelkedésére számít a lakosság

596
hirdetés

Az infláció miatt főleg az élelmiszerárak (87%), a tömegközlekedés és a benzinköltségek (86,2%), valamint az energiaárak (85,9%) emelkedésére számít a megkérdezettek nagy része – derül ki a FOOD barométernek az Edenred számára szeptemberben készített közvélemény-kutatásból. A felmérés során 2229 válaszadót kérdeztek meg.

Kép: illusztráció, Pixabay.com

A felmérés eredménye szerint a megkérdezettek 82,5%-a a lakhatási költségek emelkedésével számol, az utazási költségek (vonatjegy, repülőjegy, szállásköltség) emelkedésére 77,3%. A megkérdezettek több mint 60%-a szerint többe fognak kerülni a kulturális programok és a műszaki cikkek is, például a számítógépek vagy a telefonok.
„A felmérés eredményei azt mutatják, hogy az emberek felkészültek erre, ami jó dolog, az viszont rossz, hogy nemcsak a kényelmük, hanem az egészségük szempontjából is lemondásokra kényszerülnek” – mondta Lívia Bachratá, az Edenred munkatársa.
A felmérés arra is kitért, hogy milyen kiadások visszafogására hajlandók az emberek az infláció miatt. A ruházkodáson a megkérdezettek 86,3%-a hajlandó spórolni, az utazási költségek visszafogását a válaszadók 83%-a tervezi, a kultúrán és az elektronikai eszközökön több 80% tervez takarékoskodni. Az energiaköltségek csökkentését 64,2% tervezi, a közlekedésre fordított kiadásokat a megkérdezettek 60,5%-a, az élelmiszerköltségekét 60 százalék.
„Az élelmiszerre költött összegek vagy az energiafogyasztás visszafogása jelentősen visszavetheti az életszínvonalat, valamint a lakosság mentális és fizikai állapotát. A háztartások kiadásainak visszafogása hatással lesz az ország gazdaságára is, mert ha az emberek nem vásárolnak, nem költenek, a gazdaság stagnál vagy visszaesik. Nagy kihívás vár az új kormány előtt, hogy megoldást találjon erre a helyzetre” – tette hozzá Bachratá.

TASR

hirdetés
Previous articleTovább szépül a Selye János Gimnázium
Next article88 bérlakás építését tervezi Komárom városa