HAZA BELFÖLD Az 1988-as gyertyás tüntetésre emlékeztek Pozsonyban

Az 1988-as gyertyás tüntetésre emlékeztek Pozsonyban

801
hirdetés

obal-dvd-svieckova-manifestaciaNéhány száz ember gyűlt össze hétfőn este a pozsonyi Hviezdoslav téren, hogy a kommunista karhatalom által negyedszázada szétvert gyertyás tüntetésre emlékezzen.

Az emberi jogok és a hívők jogainak be nem tartása miatt szervezett megmozdulást 1988. március 25-én a karhatalom vízágyúkkal és gumibotokkal szétverte.
A gyertyás tüntetés az 1968-as reformmozgalom elfojtása utáni Csehszlovákiában a kommunista államhatalom ellen szervezett legjelentősebb megmozdulás volt.
A tüntetést az 1989-es rendszerváltás nyitányának tartják, évfordulója Szlovákiában 1993 óta az emberi jogokért folytatott küzdelem emléknapja.
A megemlékezések sorát a 25. évfordulón a Prímási palota tükörtermében tartott, Szabadságunk története című kollokvium nyitotta meg, majd a Szent Márton-székesegyházban szentmisével folytatódott. A megemlékezés résztvevői a mise után gyertyákkal az egykori tüntetés színhelyére, a Hviezdoslav térre vonultak át, ahol az 1988-as eseményeket idézték fel. A rendezvény közös imádkozással ért véget.
Az 1988-as gyertyás tüntetés célja az volt, hogy békés tiltakozással érje el a katolikus püspökök kinevezését, valamint a teljes vallásszabadság és a polgári szabadságjogok betartását. A megmozdulás az akkori államhatalom széles körű ellenintézkedései ellenére jött létre.
A tüntetésre sok rendőrt vezényeltek ki. A rendezvény eleinte békésen zajlott, ám nem sokkal a befejezés előtt a karhatalom távozásra szólította fel a tüntetőket, majd vízágyúk és könnygázgránátok bevetésével, kutyás-gumibotos rendőrökkel feloszlatta a tömeget.

MTI

hirdetés
Previous articleHúsvéti program az erődben
Next articleTöbb száz taxis tiltakozott Pozsonyban az alacsony fuvardíjak miatt