HAZA BELFÖLD Több száz taxis tiltakozott Pozsonyban az alacsony fuvardíjak miatt

Több száz taxis tiltakozott Pozsonyban az alacsony fuvardíjak miatt

730
hirdetés

Becslések szerint mintegy ötszáz tiltakozó taxis lassította hétfőn a forgalmat Pozsonyban. A taxisok egyebek között az alacsony fuvardíjak miatt tiltakoztak.

A tiltakozásban részt vevő taxisok a Duna jobb oldalán, az Öreg hídnál gyűltek össze a délutáni órákban, majd később dudálva, lépésben haladva vonultak át a városon. A tiltakozás a város központjában lelassította a közúti forgalmat, megsokszorozta a forgalmi dugókat és jelentős, esetenként egyórás késéseket okozott a tömegközlekedésben is.
A taxisok tiltakozását a részt vevő taxis vállalkozások vezetőinek állítása szerint főként az tette indokolttá, hogy a túlzott konkurencia és az illegális taxisok tarthatatlan szintre csökkentették a telefonos megrendeléshez kötődő fuvardíjakat.
A tiltakozók a fuvardíjak minimumának törvényben való rögzítését szeretnék elérni. A kilométerenkénti minimális fuvardíjat elképzelésük szerint egy euró 20 cent és másfél euró közötti összegben kellene megszabni. Jelenleg ez a kilométerdíj egyes vállalkozások esetében ennek a felét sem éri el.
A taxisok másik követelése a tavaly márciusban hatályba lépett, a közúti közlekedésről szóló törvény őket érintő szabályozásainak a megváltoztatását célozza. A hatályos jogszabály megszabja, hogy a vállalkozói engedély alapján tevékenykedő taxisoknak az év végéig meg kell újítaniuk az engedélyüket. Az engedély kiadását ahhoz kötik, hogy a taxizásra használt gépkocsi a jövőben nem lehet idősebb 5 évesnél vagy tachométere nem mutathat többet 100 ezer kilométernél benzinüzemű jármű, 150 ezer kilométert pedig dízelmotoros autó esetében.
A tiltakozásba a pozsonyi taxis vállalkozások nagyobb része nem kapcsolódott be. A szlovák fővárosban csaknem kétezer taxisnak van érvényes engedélye. A tiltakozás szervezői szerint valójában legalább háromezer taxi közlekedik.

MTI

hirdetés
Previous articleAz 1988-as gyertyás tüntetésre emlékeztek Pozsonyban
Next articleAz elfecsérelt év