HAZA Egyéb A Smer szolgájává válik az RTVS – állítják az ellenzékiek

A Smer szolgájává válik az RTVS – állítják az ellenzékiek

710
hirdetés
44014A közszolgálati Szlovák Rádió és Televízió nem a nyilvánosságot szolgálja, hanem a kormányzó Smer pártot. Jelentették ki Lucia Nicholsonová (SaS), Jozef Viskupič (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) és Jana Žitňanská (független) ellenzéki képviselők a sajtótájékoztatójukon. A képviselőknek nem tetszik, hogy a kormányfő és a Smer párt további tagjai lényegesen többször vesznek részt a közszolgálati rádió és televízió vitaműsoraiban. Azt is bírálják továbbá, hogy a vitapartnereik – már ha egyáltalán vannak – többnyire a Népi Platform politikusai. Ez derült ki ugyanis NEWTON Media társaság nemrégiben közzétett elemzéséből.

„A szlovák televízió lassan a Smer szolgájává válik, amelyet a háttérinformációink szerint Erik Tomáš, a Kormányhivatal sajtóosztályának vezetője irányít. A szlovák televízió ilyen durva uralmára a mečiarizmus óta nem volt példa” – fogalmazott az SaS képviselője, Lucia Nicholsonová, aki szerint a Szlovák Rádió és Televízió folyamatosan választás előtti kampányt folytat a Smernek és azoknak a politikusoknak, akiket Robert Fico kiválaszt. A tisztességes szerkesztőket megfélemlítik, ha a tárgyilagosságot követelik. „Az SaS úgy véli, hogy a szlovák televízióban csendes visszarendeződés folyik” – fűzte hozzá Nicholsonová
Viskupič azt állítja, a telerádió megszegi a Szlovák Rádió és Televízióról szóló törvényt és a sugárzásról és műsorszórásról szóló törvényt. Véleménye szerint a rádió és televízió műsoraiba az olyan lényeges ellenzéki pártok képviselői, mint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek, amely a második legerősebb parlamenti klub vagy az SaS nem kapnak helyet. Ezért felszólította a közszolgálati Szlovák Rádió és Televízió vezetését, hogy változtasson a tárgyilagossághoz való hozzáállásán.
„Az RTVS sohasem fog beavatkozni a politikai küzdelmekbe, annál is inkább, mivel Szlovákia érzékeny választás előtti időszakban áll” – reagált a képviselők kijelentéseire a rádió és televízió marketing és kommunikációs vezetője, Dominika Šulková. Azt állítja az RTVS közszolgálati intézményként ügyel a kiegyensúlyozottságra valamennyi hír- és vitaműsorában.
Erik Tomáš, a Kormányhivatal sajtóosztályának vezetője úgy reagált a személyét érintő kijelentésekre, hogy ő is tudna háttérinformációk alapján bármit mondani a szóban forgó képviselőkre. „Nem süllyedek le azonban a szembesítés ilyen szintjére” – fogalmazott. „A képviselőhármas kijelentéseinek jellemtelenségéről és kétszínűségéről tanúskodik az a tény, hogy az előző kormány idején, amelynek ők is a tagjai voltak, Iveta Radičová, akkori kormányfő hasonló hosszúságú időszak alatt többször szerepelt vitapartner nélkül a vitaműsorokban, mint Robert Fico” – fűzte hozzá Tomáš, aki szerint ez is megtalálható ugyanabban az elemzésben, amelyre a képviselők a kijelentéseiket alapozták.

TASR nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleBöjte Csaba: A Szeretet Forradalma
Next articleLassult a lakossági megtakarítások növekedésének üteme Szlovákiában