HAZA GAZDASÁG Lassult a lakossági megtakarítások növekedésének üteme Szlovákiában

Lassult a lakossági megtakarítások növekedésének üteme Szlovákiában

983
hirdetés

Lassult a lakossági megtakarítások növekedésének üteme tavaly Szlovákiában az egy évvel korábbihoz képest – derült ki a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) statisztikáiból.

Szlovákiában a lakossági megtakarítások összege 2013-ban is tovább emelkedett, mintegy 3 százalékkal nőtt az előző évihez képest, ugyanakkor a megtakarítások növekedésének üteme lassult a megtakarítások összegének egy évvel korábbi 5,6 százalékos növekedéséhez képest.
Szlovákiában a lakosság bankbetétjeinek összege a 2013-as év végén elérte a 25,89 milliárd eurót ami mintegy 790 millió euróval volt több mint egy évvel korábban.
A lakosság banki megtakarításainak legnagyobb hányadát – a megtakarítások nem egészen 55 százalékát – továbbra is lekötött betétek formájában helyezte el, ezek összege 14,16 milliárd eurót tett ki. A lekötött betétek formájában elhelyezett megtakarítások a bankbetétek teljes összegéhez viszonyított aránya enyhén csökkent 2013-ban és először esett vissza 2009 óta. A lekötött betétek szegmensében egyedül a hosszabb lekötésű betétek aránya emelkedett.
A második legnépszerűbb takarékossági formának tavaly is a folyószámla bizonyult, a lakossági megtakarítások összegének 32 százalékát, mintegy 8,3 milliárd eurót, ezeken helyezték el. A folyószámlákon lévő lakossági betétek összege 7,5 százalékkal emelkedett éves szinten.
A tavalyi év végén megtakarításai teljes összegének több mint 13 százalékát, mintegy 3,42 milliárd eurót betétkönyvekben és egyéb betétekben tartotta a szlovák lakosság. Éves szinten ezeknek a betéteknek az összege nőt leggyorsabban, mintegy 24 százalékkal.
Szlovákiában 2013 végén az egy főre jutó lakossági megtakarítás összege 4790 eurót tett ki, tehát mintegy 140 euróval többet, mint egy évvel korábban. A korábbi évekhez hasonlóan az elmúlt évben is lassabb ütemben nőt a lakosság megtakarításainak összege, mint a lakosság hitelállománya, amely a tavalyi évben a leggyorsabban nőtt az eurózónában, éves szinten 10 százalékkal. Ennek ellenére a lakosság megtakarításainak összege még mindig magasabb, mint a lakosság hitelállománya, amely 2013 végén a megtakarítások 79 százalékát tette ki.

MTI

hirdetés
Previous articleA Smer szolgájává válik az RTVS – állítják az ellenzékiek
Next articleFico szerint Szlovákiában maguk a romák felelősek rossz helyzetükért