HAZA GAZDASÁG A lakosság 60 százaléka nem tudja, mi a kamatláb

A lakosság 60 százaléka nem tudja, mi a kamatláb

1075
hirdetés

A lakosság legalább fele vett már fel fogyasztói hitelt, de több mint 50 százaléka nem tudja, mit jelent a teljes hiteldíj mutató (THM). Emellett 60%-a nem tudja, mi a kamatláb – derült ki a 365.bank felméréséből, melynek célja a lakosság hitelfelvétellel kapcsolatos pénzügyi ismereteinek feltérképezése volt.

Kép: Illusztráció, Pixabay

„A THM magasabb, mint a kamatláb, és a hitelt felvevő számára ez a legfontosabb adat, mert ez alapján tudja kiszámolni, hogy végső soron mennyi pénzt fizet vissza” – mondta Linda Valko Gáliková, a 365.bank munkatársa. Ugyanakkor a hitel felvételénél a lakosság 40%-a a kamat nagysága, és nem a THM alapján dönt.
Emellett a megkérdezettek 60 százaléka nem tudja, mi a kamatláb, és csak 10 százaléka van tisztában azzal, körülbelül mekkorák most a kamatok. A bank emlékeztet, hogy a kamatok nagysága főleg az Európai Központi Bank szabályozásától függ, az pedig tavaly nyár óta fokozatosan emeli az alapkamatot, annak érdekében, hogy visszafogja a magas inflációt az eurózónában.
A megkérdezettek szűk fele tudta, hogy a tőke az az összeg, amit a hitel felvevője kap a banktól. 38%-uk tudta, mit jelent a p. a. rövidítés (per annum), vagyis az éves kamat. A válaszadók 40%-a van tisztában azzal, hogy először a kamatok teszik ki a havi törlesztőrészlet nagy részét, kisebb részét a tőketartozás törlesztése. Idővel ez az arány megfordul, és a futamidő végén a törlesztőrészletnek már csak egy kis részét teszi ki a kamat, a javát pedig a felvett tőke visszafizetése.
A gyakorlatban ez például azt jelenti, hogy nem minden esetben kifizetődő a hitel refinanszírozása, hétköznapi nyelven mondva nem mindig éri meg átvinni a kölcsönt másik bankba. „Ilyen esetben újból a kamatok teszik ki a havi törlesztőrészlet nagyobb részét, és csak a kisebb részét a felvett tőke visszafizetése” – figyelmeztetett Linda Valko Gáliková.

TASR

hirdetés
Previous articleFutás a jövőért – elkezdődtek a XVIII. Komáromi Egyetemi Napok
Next articleKétmillióan követték a közmédia csatornáin Ferenc pápa apostoli útját