Kezdőlap DUNATÁJ A komáromi nyugdíjasotthonban állítólag rend és nyugalom…

A komáromi nyugdíjasotthonban állítólag rend és nyugalom…

537
MEGOSZTÁS

Az igazgatónő szerint minden rendben, az illetékes szervek szerint nincs

A Dunatáj múlt évi utolsó számában adtunk hírt arról, hogy a komáromi városi nyugdíjasotthon dolgozóinak küldöttsége panasszal élt az otthonban tapasztalható nehézségek miatt, többen állították, hogy elmaradt bérük kifizetése. Cikkünk megjelenése előtt az üggyel kapcsolatosan több illetékest is megkérdeztünk, akik visszaigazolták, hogy sor került a komáromi városháza illetékesei és a nyugdíjasotthon dolgozóinak képviselői közötti megbeszélésre, témájáról azonban nem kaptunk visszajelzést. A múlt héten szerkesztőségünkbe megérkezett Mgr. Hedviga Polgárová, az intézmény igazgatónőjének válaszlevele is. A levél ugyan nem tesz eleget a sajtótörvény ilyen esetre vonatkozó rendelkezéseinek, ám mégis közöljük, mert véleményünk szerint hatalmas szakadék tátong az igazgatónő és az ellenőrző szervek véleménye között.

Az igazgatónő kérésének eleget tettünk, sajnos sem mi, sem pedig olvasóink sem kaptak arra választ, hogy ha minden rendben van a nyugdíjasotthonban, akkor miért mentek panaszra a dolgozók? Furcsa módon, a tételes cáfolatok (amelyek valójában nincsenek is) terén is van ellentmondás. Az igazgatónő állítása szerint munkája során nem történt törvénysértés. Ennek a megfogalmazásnak viszont ellent mond Csintalan Miklós komáromi főellenőr 05/ÚHK/2018-as jelentése, amelynek kidolgozására a Legfelsőbb Számvevőszék gazdasági vizsgálata határozatainak ellenőrzése miatt volt szükség. Ennek alapján (10. oldal A/1, 1.1 a) „a pénzügyi ellenőrzésre vonatkozó törvény előírásaival ellentétben felületes az alap-pénzügyi ellenőrzés” a c) pont alapján pedig „a könyvvitel területén – helytelen könyvelés az intézmény klienseinek eszközeiről”. Ez utóbbi probléma megoldódott, viszont a pénzügyi ellenőrzéskor feltárt problémák nem! Talán ebből is adódik, hogy a főellenőri vizsgálat szerint a nyugdíjasotthon gazdálkodása annyira megbízhatatlan, hogy az okot ad a különféle juttatásokból és projektekből való kizárásra. Csintalan Miklós mérnök és kollektívája összehasonlítási felmérést készített a Komáromi és Dunaszerdahelyi járás hasonló intézményei között. Megdöbbentő adatok bizonyítják, hogy bizony nagy baj van a komáromi nyugdíjasotthon gazdálkodása terén. A tanulmány szerint a komáromi városi intézményben egy lakóra átszámolva 793,93 euró a jogosult költség, míg a többi intézményben 635 és 738 euró között mozog. Ugyanakkor az otthonokban egy lakosra Komáromban van a legtöbb ápoló és nővér, ami feleslegesen terheli az otthon pénzügyi kiadásait. Amennyiben értelmezni kell a felsoroltakat, az igazgatónő figyelmébe ajánljuk, hogy a törvény előírásainak bármely megsértése egyértelműen törvénysértés!
Viszont egyértelműen igazat kell adni az igazgatónő azon megállapításának, hogy a hiányosságok java része a korábbi vezetés idejéből származik. Azonban tagadhatatlan, hogy a problémákat sokkal gyorsabban kéne megoldani. Nem értek egyet azzal az indokolatlan többes számmal, amelyet Mgr. Hedviga Polgárová használt, amikor „elődeit” említette. Ipóth Éva a semmiből teremtett egy minden igényt kielégítő szociális létesítményt, és indította el annak munkáját. Óvatosan kell bánni az általános hivatkozásokkal.

Csak úgy mellékesen megjegyezzük, hogy a főellenőri jelentést a városi önkormányzat képviselői nem fogadták el. Ez azt jelenti, hogy az intézmény vezetése továbbra is megkapja a rendkívüli támogatásokat a város kasszájából…

 

DUNATÁJ HETILAP 3/2019

hirdetés