HAZA DUNATÁJ A képzőművészetben találtak egy új, szebb világot

A képzőművészetben találtak egy új, szebb világot

2517
hirdetés

A képzőművészetben találtak egy új, szebb világot

ALKOTÁSAIK GYÓGYÍRT JELENTENEK A LÉLEK SZÁMÁRA

Február 22-én a Duna Menti Múzeum Zichy-palotabeli kiállítótermében került sor a Komáromi Regionális Művelődési Központ Képzőművészeti Színkép 2013 elnevezésű versenye 50. évfolyamának ünnepélyes kiértékelésére és a beérkezett alkotásokból összeállított kiállítás megnyitójára. Az országos versenyt a nem hivatásos képzőművészeti tevékenységet folytató alkotók számára rendezik, melynek komáromi regionális fordulóját a dr. Déneš Éva művészettörténész vezette szakmai zsűri értékelte ki. Tagjai voltak Szilva Emőke, a Komáromi Művészeti Alapiskola tanára és dr. Svitek Juraj, az Ógyallai Művészeti Alapiskola igazgatója.

Mgr. Vlčková Viera, a Komáromi Regionális Művelődési Központ igazgatója bevezetőjében elmondta, hogy a szervezőket nagy örömmel tölti el, hogy az előző éviekhez hasonlóan ez az évfolyam is rendkívül gazdagnak bizonyult, a beérkezett munkák színvonala egyre magasabb, ami bizonyítja, hogy mennyi tehetséges ember él és alkot közöttünk. Összesen 155 alkotás érkezett be 43 alkotótól, a verseny 5 kategóriában zajlik, az alkotók életkora és képzőművészeti irányú képesítése szerint. Ami a műfajokat illeti, itt is széles választék, a rajzokon, festményeken kívül vannak csipkecsodák, fafaragások, textilmunkák, gyöngyből készült ékszerek (ezek egyébként egy külön iparművészeti kategóriát alkotnak), megannyi színvonalas művészi alkotás. A díjnyertes munkák a március 13-ig tartó kiállítást követően Nyitrára kerülnek, a megyei fordulóba. Az igazgatónő külön kiemelte a naszvadi alkotókat, akik valóban szép számban, kilencen képviselik községüket és a Schola Privata Gutaiensis tanulóit, akik közül négyen neveztek be a versenybe, komolyan emelve annak színvonalát, hiszen itt komoly képzőművészeti irányú képzés folyik.

Az értékelés során a zsűri 14 díjat, egy igazgatói díjat, a zsűri díját és egy speciális díjat ítélt oda. Ez utóbbit Daniela KapitáĄová, komáromi születésű író és rendező ajánlotta fel. A kiértékelés eredményét a zsűri elnöke, Déneď Éva összegezte, aki bevezetőben elmondta, hogy meggyőződése szerint korunkban, bonyolult, gondoktól terhes világunkban a képzőművészet az amatőr alkotók számára egy biztos pont, az önmegvalósítás, önkifejezés eszköze, s ugyanakkor terápia, gyógyszer a lélek számára. Ítkeresés, egyfajta bizonyíték arra, hogy igenis lehet tovább haladni, fejlődni, mert van, amit az alkotó el akar mondani és van, aki erre a mondanivalóra kíváncsi, s az alkotóhoz hasonlóan örömét leli benne. Elmondása szerint e kiállításon olyan alkotók munkáival találkozhatunk, akik a képzőművészetben találtak egy új, szebb világot. Ezt sugallják az itt látható alkotások, amelyekben a tiszta őszinteség, érzékenység és a belső érzelemgazdaság első látásra felkelti az ember figyelmét.

Végezetül a díjazottak felsorolására került sor. Az A kategóriában, a 15-től 26 éves korig terjedő korosztályban, a képzőművészeti végzettséggel nem rendelkező pályázók közül elismerő oklevélben részesült Vermes Anna, 3. helyezett lett Mgr. Gaál Zsuzsanna, 2. helyezést itt nem ítéltek meg, 1. helyezett pedig Szabó Éva lett. Az A kategória 26 év feletti korosztályában, a képzőművészeti végzettséggel nem rendelkezők közül elismerő oklevélben részesült Farkas Katalin, Tárnok Éva, Parma Alica mérnök, Chytilová Daniela és Chytilová Ivana mérnök, 3. helyezett Marďalová Mária és Rechtorisová Kornélia mérnök, 2. helyezett Magyarics Gabriella és Ivanová Mária, 1. helyezett Takács Mihály. A B kategória 15-25 éves korosztályában, a képzőművészeti irányú végzettséggel rendelkezők közül elismerő oklevélben részesült Pázmány Andrea, 3. helyezett nincs, 2. helyezett Vígh Viktor, 1. helyezett pedig Pócs Hajnalka. A B kategória 25 év feletti korosztályában, a képzőművészeti végzettséggel rendelkezők közül elismerő oklevélben részesült Zsapka Mária, 3. és 2. helyzett nincs, 1. helyezett pedig Gyűrösi Attila.

A korhatár nélküli C kategóriában elismerő oklevélben részesült Szalay Vilma és Kiss Tibor, 3. helyezett Dézsi Gyula, 2. helyezett Vass Miklós és dr. Köhler Ladislav, 1. helyezett pedig Tóth Katalin. A zsűri különdíját kapta Szabó Veronika, a Komáromi Regionális Művelődési Központ igazgatójának különdíját Habardíková Emília, Daniela Kapitáňová különdíját pedig Gyűrösi Attila.

A kiállítás március 13-ig tekinthető meg a Zichy-palotában, a múzeum kiállítótermében.

 

-nkzs-

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleMunkálatok a szőlőben
Next articleFico a másodrendű magyarok szavazataiért jött