HAZA HÍR-MIX Fico a másodrendű magyarok szavazataiért jött

Fico a másodrendű magyarok szavazataiért jött

1142
hirdetés

38253_200_200A dunaszerdahelyi művelődési házban, teli nézőtér előtt ünnepelte február 28-án a március 8-i nőnapot Robert Fico miniszterelnök, Robert Kaliňák, Marek Maďarič és Peter Kažimír miniszterek, valamint az odabuszoztatott közönség társaságában. Civilek tiltakoztak a helyszínen (+Képgaléria).

A politikusok a Felvidék-kapun áthaladva érkeztek az épület hátsó bejáratához, ahol majdnem észrevétlenül surrantak be.
A Felvidék-kapunál dunaszerdahelyi és más településekről érkezett Via Nova ICS tagok, továbbá helybeli civilek tiltakoztak a pár napja kirekesztő, kisebbségellenes szöveget elmondó miniszterelnök látogatása miatt.
A tiltakozás egyrészt Fico miniszterelnök ellen szól azért, mert a minapi kirekesztő és magyarellenes kijelentései után egy döntően magyar városban ad elő stand-up comedyt, ráadásul ajándékokért és ingyen idebuszoztatott közönség előtt. Ilyen módszerrel akár a túrócszentmártoni kultúrházat is meg lehetne tölteni egy magyar rendezvényre.
Ugyanakkor a tiltakozás annak is szól, hogy ez nem az első eset, a szlovák vezetés erősen hajlamos az ilyen kijelentésekre. Robert Fico előző és mostani kormánya egyre nyíltabban hirdeti a felvidéki magyarok másodrendűségét a szlovákokkal szemben. Eközben egyetlen szlovák párt sincs, amely elismerné a felvidéki magyarok kollektív önrendelkezési jogát, a kollektív háborús bűnössége törvényi rögzítéséhez viszont ragaszkodnak. Az állam magatartásából és az ilyen pártrendezvényekből látszik, hogy csak a felvidéki magyarok adójára és szavazataira van szükségük, miközben másodrendűekként tartanak minket számon. A Smer csütörtöki, dunaszerdahelyi akcióját egyszerű magyarellenes erődemonstrációnak és szavazatvásárlásnak tartjuk – áll a dunaszerdahelyi Via Nova ICS szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Boldoghy Olivér egy előre elkészített levelet szeretett volna átadni Robert Ficonak. „Szentül hisszük ugyanis azt, hogy az itt élő kisebbségek – köztük a mi magyar közösségünk is – törvényeket tisztelő, dolgos, adófizető polgárok. Közvetlenül a méltatlankodó miniszterelnöktől akartunk pontos útbaigazítást szerezni: mutassa meg, mi az, amiben nem teljesítettük az állampolgári kötelességeinket, és mely követeléseink megalapozatlanok?” – nyilatkozta Boldoghy.
A testőrség vezetője elvette a levelet, de a civileket nem engedték Fico közelébe. „A biztonságiak főnöke pontosan tudta, hogy nem jelentünk kockázatot, az igazi elutasítás tehát Fico undorából és érdektelenségéből fakadt. Sem a kormányfőnek, de a többségi társadalomnak sem számítunk egyenrangú partnernek. Az ő felfogásukban mi csak másodrendű, megtűrt, markukat tartó költségvetési probléma vagyunk, egy országos kiterjedésű nyűg, mely országot még csak nem is nekünk alapították” – fűzte hozzá.

Gyurcsó Zoltán – a rendezvényen készült – fotói képgalériánkban tekinthetők meg.

Felvidék.ma

hirdetés