HAZA vélemény A gondolkodó ember választása – ráadás

A gondolkodó ember választása – ráadás

860
hirdetés
42689

Vajon mi várható a megyei választás második fordulóját követően Nyitra megyében? Amennyiben a második választási körben Milan Belica győz, aki immár egyfolytában, 12 éve Nyitra megye elnöke, akkor az MKP ellenzékben marad, és ellenében újra létrejön a szlovák nagykoalíció. Semmi sem változik meg tehát, minden marad a régiben. A déli járások ugyanúgy a megyei politizálás vesztesei lennének, mint mindenkor az elmúlt nyolc év folyamán. Ám ha Tomáš Galbavý győz, akkor minden bizonnyal a képviselőtestületben is átrendeződnek a sorok. Hiszen a megye elnöke felügyeli a megyei hivatalt, a KDH is csatlakozhatna a jobboldali pártokhoz, létrejöhetne ezzel a képviselőtestületben is a jobboldali koalíció. Ez lenne a frappáns válasz, merőben más pozícióba kerülnénk, helyzetbe hozhatnánk ezzel a megye déli járásait. Megszűnhetne hátrányos megkülönböztetésük, amely immár nyolcadik éve tart. Gondoljunk csak a regionális fejlesztések, beruházások elmaradására a déli járásokban, vagy akár a helyi, regionális kulturális támogatások diszkriminatív, döbbenetes elosztására! Ám az elmúló választási időszak legfájóbb döntése mindenképpen az Ipoly-hidak építésének meghiúsítása volt. Ebben is teljes szemléletváltásra lenne lehetőség!

Milyenek Tomáš Galbavý győzelmi esélyei? A fent felsoroltakból nyilvánvaló, régiónk és lakossága számára óriási tétje van az elnökválasztás második fordulójának. Az első forduló eredménye azt mutatja, esélyesebb az eddigi elnök, Milan Belica. Ám sokat segíthet a harmadik helyen végzett jelölt, Peter Oremus választóbázisa, amennyiben ő is komolyan gondolja, hogy itt az elnökváltás, az alapvető változások meghozatalának ideje.

De legtöbbet akkor tehetünk, ha a második fordulóra mozgósítjuk a választópolgárokat itt, a megye déli járásaiban. Az első kör előtt is tudtuk, hogy Tomáš Galbavý sikere itt dől majd el, a megye déli járásaiban.  Ebben nagyon komoly feladata van mind az összes jobboldali pártnak kivétel nélkül, beleértve az MKP-t, a Hídat és a szlovák pártokat is. Nagyon fontos, hogy a déli járások lakossága rádöbbenjen, reális lehetőség van az alapvető változásra, hogy közös elnökjelöltünk, Tomáš Galbavý segítségével megszűnjön a déli járások hátrányos megkülönböztetése. Olyan helyzetben vagyunk Nyitra megyében, mint országos viszonylatban 1998-ban voltunk. Amikor a mečiarizmust mint jelenséget kellett megszüntetni, annak megtestesítőjét, az addigi kormányfőt leváltani. Akkor az emberek megértették az üzeneteket. Szombaton is sokan megértették, nagyon sokan a déli járásokban azok közül, akik eljöttek választani. De nem elegen. Az kellene, hogy a második körben még többen eljöjjenek. Ha arányaiban többen választanánk, mint a megye északi járásaiban, akkor sikeresek lehetünk. De csakis akkor. Csupán így tudnánk megváltoztatni a megye déli járásainak helyzetét, ezzel tudnánk az észak-déli tengelyen elvégezni a déli járások felzárkóztatását. Később pedig fejlődési pályára állíthatnánk régiónkat. Ennek érdekében, aki eljött választani az első körben, jöjjön el újra, és azok szavazatára is nagy szükség van, akik az első körben nem választottak. Szombaton, november 23-án minél többen jöjjenek el választani, ez lehet az egyetlen esélyünk.  Régiónk fejlődése, közösségünk jövője a tét.

Farkas Iván, az MKP alelnöke

hirdetés
Previous articleElőnyben részesítené a földvásárlás során a helyi gazdákat a szlovák kormány
Next articleGútán megújul az egészségügyi központ