HAZA BELFÖLD Vizsgálja a Számvevőszék a COVID-vakcinák beszerzését, tárolását…

Vizsgálja a Számvevőszék a COVID-vakcinák beszerzését, tárolását…

159
hirdetés

Vizsgálja a Számvevőszék a COVID-19 elleni vakcinák beszerzését, tárolását és megsemmisítését. Az ezzel kapcsolatos költségek magasak – mutatott rá a hivatal. Felhívta a figyelmet az Európai Bizottság (EB) és a Pfizer közötti szerződésre, amely nem nyilvános, és amely az előzetes információk szerint hátrányosnak tűnik az ország számára.

Kép: illusztráció, pixabay.com

„2022-ben például a Pfizer 5,8 millió adag vakcinát szállított Szlovákiába a tagállamok közös beszerzése alapján. Szlovákiában azonban az egészségügyi minisztérium adatai szerint akkoriban nem volt szüksége újabb vakcinaszállítmányra. Tavaly, az év közepén több mint hatmillió adag vakcina volt raktáron, ugyanakkor 5,3 millió adagot adományoztunk más országoknak 100 millió euró értékben” – közölte Ľubomír Andrassy, Számvevőszék elnöke.
Az ellenőrök rámutattak, hogy a szerződést nem lehetett felmondani, és nem volt nyilvános. „A közpénzek átlátható felhasználásával kapcsolatos alapvető információkat, például az egységárat vagy a szerződésben foglalt összeget titkosították” – tette hozzá Andrássy. A Számvevőszék vizsgálná az egészségügyi minisztérium és az Európai Bizottság közötti kommunikációt is, a tagállamoknak ugyanis a Számvevőszék szerint lehetőségük volt arra, hogy egy bizonyos határidőn belül elálljanak az előzetes beszerzésről szóló megállapodástól, a szerződéstől, illetve a szerződéskiegészítésektől.
A hatóság vizsgálni fogja az oltóanyagok más cégektől való beszerzését is. „A napokban megkerestük az uniós tagállamok partnerként együttműködő ellenőrző szerveit, hogy választ kapjunk arra, hogyan működik az országaikban a vakcinavásárlás. Az ellenőrzés eredményeit elküldjük az Európai Parlamentnek, amelynek hatáskörébe tartozik az Európai Bizottság ellenőrzése” – zárta a Számvevőszék vezetője.
Az egészségügyi minisztérium megerősítette, hogy elkezdődik az ellenőrzést, a tárca közölte továbbá, hogy teljes mértékben együttműködik az illetékesekkel. A minisztérium tájákoztatása szerint a 2023-as szerződésmódosítás aláírása óta nem vásároltak több COVID-19-vakcinát, a jelenlegi szállítmányok a korábbi évek szerződései alapján érkeztek. „Szlovákia a 2021 óta hatályos szerződés értelmében jár el. A 2023. évi, 5-ös számú módosítással sikerült elérni az adagok számának jelentős csökkentését, és az ellátás 2026-ig garantált, és többletköltségek nélkül hozzáférhetővé válnak az ország számára a legújabb variánsokhoz igazított vakcinák” – tájékoztatta a minisztérium a TASR hírügynökséget.

TASR

hirdetés
Previous articleEgyre több bejelentés érkezik a komáromi városi rendőrségre, nőtt a feltárt esetek száma
Next articleIdén is egy összegben, júniusban fizetik ki a szülői nyugdíjat