HAZA BELFÖLD Vizsgálati fogságba helyezték a tragikus pozsonyi baleset okozóját

Vizsgálati fogságba helyezték a tragikus pozsonyi baleset okozóját

950
hirdetés

Vizsgálati fogságba helyezték Dušan D.-t, a Pozsony belvárosában történt, öt halálos áldozatot követelő tragikus közlekedési baleset okozásával gyanúsított sofőrt. A Pozsonyi Kerületi Bíróság pénteken hozta meg ezt a döntést, helyt adott az ügyész panaszának, amelyet a Pozsony I. Járásbíróság múlt heti döntése ellen nyújtott be.

FOTO: TASR – Pavol Zachar

A döntést azért hozta meg a bíróság, hogy megelőzzék a további bűncselekmények elkövetését. A Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze is kérte, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba Dušan D.-t, mert fennáll a szökés veszélye. A kerületi bíróság szenátusának elnöke hangsúlyozta, azzal, hogy vizsgálati fogságba helyezték, nem a gyanúsított bűnösségéről döntöttek.
A háromtagú testület nem volt egységes a határozathozatalkor. A testület egyik tagja nem értett egyet Dušan D. előzetes letartóztatásba helyezésével, mivel véleménye szerint nem fenyeget közvetlenül az a veszély, hogy a gyanúsított további bűncselekményeket követne el.
„Tudomásul vettem a kerületi bíróság döntését. Szeretném kifejezni tiszteletemet és köszönetemet” – mondta Juraj Chylo, a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze.
„Ügyfelem felkészült erre az eshetőségre. Sajnálja, hogy nem tudja átadni a teljes dokumentációt a Szlovákiai Deaflimpiai Bizottságnak, és nehezen viseli, amit tett” – reagált Kučera. Hozzátette, hogy Dušan D. kész szembenézni a következményekkel.
A kerületi bíróság hatályon kívül helyezte a Pozsony I. Járásbíróság előkészítő eljárását lefolytató bírójának határozatát. A múlt héten a bíró konstatálta, hogy a gyanú megalapozott, de nem látta indokoltnak az előzetes letartóztatást.
A pénteki nyilvános ülés elején az ügyész rámutatott, hogy a gyanúsított ittasan vezetett. Jiří Kučera, a gyanúsított ügyvédje benyújtott a bíróságnak egy igazolást arról, hogy védence önként leadta az útlevelét a rendőrségen. A gyanúsított azt mondta a szenátus előtt, hogy nagyon sajnálja, ami történt. „Nem tudom visszacsinálni. Nem érdekel, hogy elkerülöm-e a büntetést, hiszen már napok, éjszakák óta átélem magamban” – mondta Dušan D.
Általános veszélyeztetés miatt kell bíróság elé állnia. Ha bűnössége bebizonyosodik, 20-tól 25 évig terjedő börtönbüntetésre vagy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik. A vádlott október 2-án, vasárnap késő este erősen ittas állapotban vezetett, és Pozsony központjában, a Zoch (Zochová) utcai buszmegállóban várakozók közé hajtott. A balesetben öten meghaltak és többen megsérültek.

TASR

hirdetés