HAZA KULTÚRA Vincent van Gogh megidézése – Szilva József festőművész kiállítása a komáromi PLATZ...

Vincent van Gogh megidézése – Szilva József festőművész kiállítása a komáromi PLATZ Galériában

1006
hirdetés

Az elmúlt hét végén a komáromi PLATZ Galériában nyílt meg a városban élő – alkotó Szilva József festőművész Vincent van Gogh megidézése című kiállítása. A világhírű holland Mesterről készített, mintegy 30 portréját tartalmazó, sajátos összhatású anyagot Darázs Rozália szobrász- és éremművész méltatta, Lakatos Róbert brácsaművész pedig a nejével, Lakatos Rák Viktória színművésszel együtt összeállított műsorral emelte a megnyitó ünnepség színvonalát.

A több mint százéves rusztikus fal egyedi installációt kívánt

„Méhes Vilmost, a Platz söröző és Tatai étterem felett idén megnyitott PLATZ Galéria alapító tulajdonosát kértem meg arra, hogy a belvárosi kiállítótermeiben mutathassam be a Vincent van Gogh megidézése című kiállításomat. Nagy hatással voltak rám ezek a tágas terek és a fehér falfelületek, amelyeken nagyszerűen mutatnak a színes olajfestményeim. E műveim közül korábban csak párat állítottam ki a Szenczi Molnár Albert Napok keretében, ám szerettem volna hozzávetőleg 30 Van Gogh – portrémat egyszerre bemutatni a komáromi és a távolabbról érkező érdeklődőknek. Már a gyermekkoromtól kezdve nagy csodálója voltam a 37 évesen elhunyt holland Mester művészetének. Ismerem az életművét, több eredeti alkotását láthattam az amszterdami, londoni és párizsi képtárakban. Rabul ejtett a zsenialitása, ahogy bánni tudott az anyaggal és az ecsettel“ – indokolta a június 18-ig szemrevételezhető tárlatanyag születését az idei Komáromi Napok nyitányán Polgármesteri Díjjal kitüntetett Szilva József.

Az időszerű kiállítás plakátja

Elárulta: közel 15 éve fest Van Gogh-portrékat, de a mintegy félszáz ilyen műve többségét az utóbbi két évben készítette. A sajátos összhatást nyújtó kiállítása megrendezését ugyan egy éve tervezgette, de annak megvalósulása a pandémia miatt csúszott.

„Méhes úr a XX. század elején emelt épület egyik termében meghagyta az eredeti, sajátos struktúrájú, rusztikus falfelületet. Felvetettem neki azt, hogy ezen a kiállításomon csinálhatnánk egy olyan installációt, ahová becsempésznénk a műtermem hangulatát. Mivel azt jó ötletnek tartotta, az 1910 körüli időszakot idéző fal előtt elhelyeztünk egy festőpalettát, ecseteket, képkereteket, szakkönyveket és egyebeket, ekképp a látogatók beleshetnek az alkotás folyamatába. Ha ugyanis a festő jól kezeli a palettáját, abból mindig csak valami jó, tisztességes dolog születhet“ – fejtette ki a 77. életéve felé közeledő művész.

Egymásba nyíló, hangulatos kiállítótermek…

Külön helyiségben további három méretes festménye is helyet kapott, amelyekről elmondta: „Egy-egy Csontváry Kosztka Tivadar-, Salvador Dalí és Pablo Picasso-portrém is látható a harmadik teremben, ahol a látogatók akár üldögélve is cseverészhetnek művészeti és másféle kérdésekről. Az általam szintén nagyra becsült magyar festőzseni, Csontváry Kosztka Tivadar alakját, munkásságát további alkotásaimon is meg akarom idézni. Azért is, mert mindkét zseniális művész 1853-ban született: van Gogh Groot-Zundertben, Csontváry pedig Kisszebenben, s Párizsban időzve akár találkozhattak is volna egymással, ám erre sosem került sor. Mindketten fényesen világító üstökösök voltak a festészet égboltján“.

A másik zsenit, Csontváry Kosztka Tivadart ábrázoló, méretes festmény

A látogatók a bejáratnál nem csak az emlékkönyvbe tehettek bejegyzést, hanem Szilva József egyedi asztali naptárral is megajándékozta őket. „A még tavalyra tervezett kiállításom kapcsán nyomtattam ki az ajándékba szánt naptárokat, amelyek rokoni – baráti körben gyorsan elkeltek. Ezért utánnyomást kellett kérnem, s az újabb példányokkal a végre megnyílt kiállításomon a műveim iránt érdeklődőket is megajándékozhattam. Legalább marad egy emlékük az itt látottakról…“ – nyilatkozta a továbbiakban.

Szilva József egyedi asztali naptárral is megajándékozta a látogatókat

A kiállítást Darázs Rozália szobrász- éremművész nyitotta meg, akiről Szilva József elmondta: „Régóta alkotótársak vagyunk, az Artfórum művészeti csoportban is együtt dolgozunk, amelynek ő az elnöke. Vitathatatlan, hogy a hazai szobrász- és éremművészek élvonalába tartozik, s amellett nagyszerűen rajzol és fest, ami az általunk szívesen látogatott, nyári képzőművészeti szimpóziumokon is mindig bebizonyosodik. Nagyon örültem, hogy ő vállalta e tárlatom megnyitását, ahogy a Lakatos-művészházaspár artisztikus fellépésének is a megnyitón“.

Az alkotó a főfalon helyet kapott két méretes portréval

A Ma7 kérdésére, hogy jövőre, Van Gogh születésének 170. évfordulója alkalmából esetleg „vándorútra engedné-e“ ezt az összeállítást, így válaszolt: „Minden képzőművész örül annak, ha minél többen megismerik a műveit. Bár a jubileumi vándorút kérdése még nem merült fel bennem, de akár 2023-ban, akár korábban is szívesen teszek eleget az ilyen jellegű meghívásoknak. Remélve, hogy a festményeimmel némi örömöt és művészi élményeket szerzek az érdeklődőknek. Abban is bízom, hogy tájainkon is egyre több ilyen sokoldalú, művészetpártoló vállalkozó lesz, mint Méhes úr és a neje, akik ennyire pozitívan viszonyulnak az alkotókhoz. Ezúton is köszönöm nekik ezt a csodálatos lehetőséget…!“.

A látogatók a napraforgók mellé elhelyezett emlékkönyvbe írhattak bejegyzéseket

Nagy-Miskó Ildikó, ma7

cof
hirdetés
Previous articleA Selye János Gimnázium diákjai az e-Hód eredményhirdetésén
Rekordszámú versenyző vett részt az e-Hódon
Next articleMinden várakozást felülmúlt a DGS Dögös Sprint előregisztrációja