HAZA HÍR-MIX Választás23: Kinyitottak a szavazóhelyiségek, új parlamentet választ az ország

Választás23: Kinyitottak a szavazóhelyiségek, új parlamentet választ az ország

438
hirdetés

Megkezdődött a parlamenti választás, a kilencedik az ország történetében. 25 szubjektum indul a választáson, szavazni este 10 óráig lehet. A polgárok a 02/4859 2317-es és a 02/4859 2312-es tájékoztató vonalat hívhatják, ha bármilyen kérdésük van a szavazással kapcsolatban.
A szavazó a választási bizottságtól átveszi a 25 induló listáját és egy borítékot, ezt az aláírásával igazolja. A szavazólapot a szavazófülkében kell kitölteni, legfeljebb négy jelölt sorszámát lehet bekarikázni a kiválasztott listán, de nem kötelező a karikázás, a pártra adott szavazat ebben az esetben is érvényes. A listát a borítékba kell tenni, majd a kijelölt urnába dobni.

Kép: illusztráció, Pixabay.com

Mozgóurnát kérhetnek azok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe. Főleg mozgásképtelen személyek, illetve az idősek, fekvőbetegek számára van fenntartva a szavazásnak ez a módja.
A szavazást követően a felesleges szavazólapokat az erre a célra szánt, lepecsételt dobozba kell dobni, ide kerülnek azok a szavazólapok is, amelyeket a kitöltésnél esetleg elrontott a választó. Aki szavazólapot visz ki a választási helyiségből, az szabálysértést követ el, és 33 eurós bírságot kaphat.
A Statisztikai Hivatal becslése szerint több mint 4,3 millió szavazásra jogosult állampolgár van az országban, az elsőválasztók száma 53 300. További 184 800 olyan fiatal van, aki más választáson már leadhatta a voksát, de parlamenti választáson most szavazhat először. A szavazókörök száma 5996.
A szavazóhelyiségek bezárása után megkezdődik a szavazatszámlálás. A Statisztikai hivatal az előzetes választási eredményeket a www.volbysr.sk oldalon közli. A hivatalos végeredmény azután kerül fel az oldalra, hogy azt október 1-jén, vasárnap az Állami választási bizottság véglegesíti és hivatalosan jóváhagyja.

TASR

hirdetés