HAZA BELFÖLD Újrakoronázzák I. Lipótot Pozsonyban

Újrakoronázzák I. Lipótot Pozsonyban

757
hirdetés

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg Pozsonyban a hétvégén a Koronázási ünnepségek című sorozatot, amellyel a magyar királyok, királynők és királynék egykoron itt zajló koronázására emlékeznek a pozsonyiak. Ezúttal Lipótot „koronázzák újra”.

A 2002-től minden évben megrendezett Koronázási ünnepségek során eljátsszák az annak idején Pozsonyban megkoronázott 18 magyar király, királynő és királyné koronázását. A rendezvény Pozsony legnagyobb nyári kulturális rendezvényének számít, évente csaknem százezer látogatót vonz.
A rendezvény az idén június 21. és 23. között zajlik, jórészt az eredeti helyszíneken. Az ünnepségsorozat néhány kísérőrendezvénye, köztük a korabeli kézművesek piaca és hat szabad királyi város bemutatója már péntek estétől várja a látogatókat, ám a társrendezvények többségére, a koronázási ceremóniára is vasárnap délután kerül sor, az egykori Kossuth, most Hviezdoslav téren.
A több mint száz, főként amatőr szereplőből álló menet vasárnap délután kettőkor a pozsonyi várból indul, és a Szent Márton székesegyház érintésével jut el a koronázás helyszínére. A 14 éves korában magyar királlyá koronázott I. Lipót szerepét egy végzős pozsonyi általános iskolás, Pavol Lecko játssza. A koronázási ceremónia után az újdonsült király lovaggá üti aranysarkantyús vitézeit, majd kíséretével átvonul a Fő térre ahol leteszi ünnepélyes esküjét.
„A Koronázási ünnepségek az idén több kerek évfordulóhoz is kötődik, most lesz 450 éve, hogy az első koronázásra sor került Pozsonyban, és 330 éve annak, hogy Kara Musztafa Bécset ostromló seregét sikerült visszaszorítani” – emlékeztetett Miroslav Vetrík, a koronázási ünnepségek ötletadója és szervezője az ünnepségsorozat idei évadának sajtóbemutatóján. Hozzátette: a program szervezésekor ezt is figyelembe vették, így a bécsi csatát élő sakkjáték formájában elevenítik fel, de felidézik I. Lipót uralkodásának egyik legmegosztóbb történelmi eseményét, a Wesselényi-felkelés vezetőinek kivégzését is.
Az ünnepségsorozat költségvetése 40 ezer euró, amelyet szponzorok felajánlásaiból egészítettek ki. A koronázási menet öltözéke korabeli minták alapján készül, elkészítése több hónapig tartott.
A Szent Koronának a ceremónia során használt aranyozott másolatát egy helyi kézműves, Tomás Achs készítette – mondta Miroslav Vetrík, aki szerint távlati céljuk, hogy a felhasznált kellékekből a jövőben egy koronázási múzeumot hozzanak létre.

MTI

hirdetés
Previous articleTúlzsúfolt háztartásban lakik a szlovák lakosság kétötöde
Next articleMacskákkal nosztalgiázott Galla Miklós