HAZA BELFÖLD Újra előállt az SaS az ingyenes sterilizálás javaslatával

Újra előállt az SaS az ingyenes sterilizálás javaslatával

957
hirdetés

42885 A legalább négy gyermekes vagy a 35 évnél idősebb, legalább háromgyermekes anyáknak lehetővé kellene tenni az önkéntes ingyenes sterilizálást – javasolja újfent az ellenzéki SaS. A liberális párt ily módon reagál arra a nemrégiben történt sárói (Lévai járás) tragikus esetre, amely során az anya újszülött csecsemőjét ágyneműhuzatba csomagolva egy nejlontáskába tette és a szárazvécébe hajította.
Lucia Nicholsonovának (SaS) meggyőződése, ha ennek az anyának, aki saját elmondása szerint példásan gondoskodott a további öt gyermekéről, joga lett volna az önkéntes ingyenes sterilizálásra, bizonyára élt volna azzal. „Ez a törvényjavaslat elsősorban felelősségteljes. Nem félünk nevén nevezni azt, ami a romatelepeken történik. Úgy gondolom, ez helyénvaló megoldás lenne, amelyet nem utasítana vissza sem az EU, sem más nemzetközi szervezet” – érvelt a képviselő asszony.
Nicholsonovának nem tetszik, hogy a kormánypárti Smer-SD a szóban forgó javaslatot egy évvel ezelőtt elutasította, de más megoldást nem hozott. „Ez alatt az idő alatt, amíg tétlenül szemlélődünk, a romatelepekre és a szegénységébe több száz gyerek született” – mondta. A jelenlegi rendszernek a képviselő asszony a sterilizálás túlságosan magas árát is felrója, amely szavai szerint 300-tól 500 euróig terjed, a magán egészségügyi intézményekben pedig még ettől is magasabb.
A liberálisok elismerik, hogy Szlovákiában a nem kívánt gyermekek számára léteznek az ún. babamentők. „Az önkéntes ingyenes sterilizálás csak egy az intézkedések közül. A babamentőket támogatom, és bizonyára a romatelepekről hiányzik a felvilágosítás, amely a lehetőségekről tájékoztatna. Csak kevés roma nő használja ki ugyanis a babamentőt” – jegyezte meg.
Jelenleg Szlovákiában a sterilizálás csak írásos kérvény alapján lehetséges, azzal, hogy a pácienst tájékoztatni kell a teljes beavatkozásról, az alternatív fogamzásgátló módszerekről és a tervezett szülésről, az életkörülmények lehetséges megváltozásáról, valamint a lehetséges hibákról és a sterilizálás orvosi következményeiről. Azt, hogy a páciens megértette és elfogadja a kijelentetteket írásban kell megerősítenie. Az írásos belegyezés és a műtét elvégzése közt legalább további 30 napnak kell eltelnie, amely során az írásos belegyezés visszavonható.

TASR nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleSzerdán a parlament előtt tüntetünk a kisiskolákért
Next articleTörténelmi esemény színhelye lesz szombaton a Szent András-pébániatemplom