HAZA BELFÖLD Történelmi megbékélést szorgalmaz a szlovák külügyi bizottság elnöke

Történelmi megbékélést szorgalmaz a szlovák külügyi bizottság elnöke

1188
hirdetés

A magyar-szlovák történelmi megbékélés és a két ország közötti kényes témákról megkezdett párbeszéd fontosságáról beszélt Frantisek Sebej, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyet a magyar és a szlovák parlament külügyi bizottságának találkozója után tartott Balla Mihállyal, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökével.

    A sajtótájékoztatón a bizottsági elnökök hangsúlyozták, hogy az együttműködést erősítő témák mellett a legkényesebb kérdésekről is baráti légkörben tudott tárgyalni egymással a két küldöttség.     Frantisek Sebej a Benes-dekrétumokról az MTI kérdésére válaszolva arról beszélt, hogy a történelem által hátrahagyott érzelmi traumáról van szó. A dekrétumok jogi hatályukat régen elvesztették ugyan, de a két ország viszonyát még mindig zavarják.     A Most-Híd párt politikusa személyes véleményét is elmondta a Benes-dekrétumokról. „Helyénvalónak látnám, ha kölcsönös gesztus jönne létre. A felek mindazokat a sérelmeket, amelyeket az előző generációk követtek el a másik féllel szemben, lezárnák, bezárulna a történelem ezen ajtaja” – mondta Sebej, majd hozzátette: „a gesztust a legfőbb képviselőinktől várnám el”.     A kettős állampolgársággal kapcsolatban kérdésre válaszolva Frantisek Sebej elmondta, hogy a két ország érintett minisztériumainak jogászai és más szakemberei már elkezdtek dolgozni azon, hogy – mint fogalmazott – „kiutat találjanak a zsákutcából”.
    Megítélése szerint a két fél között nézőpontbeli különbsége vannak. Szlovákia az állampolgárság meglétét és megszerzését az alapján ítéli meg, hogy kinek van konkrét kapcsolata az adott országgal, például ott dolgozik vagy ott él-e. Úgy vélte, hogy Magyarország inkább az érzelmi kötődés szempontjából ítéli meg az állampolgárság megadását, azaz a magyar gyökerekre, a magyar nyelvtudásra helyezi a hangsúlyt.
    Balla Mihály ezzel kapcsolatban biztató jelnek nevezte, hogy a két külügyminiszter szakértői szinten egyeztet a kettős állampolgárság kérdésében. „A párbeszéd folytatásával tovább lehet haladni” – hangsúlyozta.
    Az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke elmondta még, hogy a két bizottság újabb találkozóját őszre tervezik.

MTI

hirdetés
Previous articleFico megmutatta igazi arcát
Next articleKlaus-búcsú Pozsonyban