HAZA KÜLFÖLD Török-szíriai földrengés – Erdogan: 8500 fölé emelkedett a törökországi halottak száma

Török-szíriai földrengés – Erdogan: 8500 fölé emelkedett a törökországi halottak száma

462
hirdetés

Törökországban 8754 megerősített halálos áldozata van a hétfő hajnali földrengésnek – jelentette be szerdán a földrengés sújtotta övezetben Recep Tayyip Erdogan török elnök, így a Szíriában közölt több mint 2200 halálos áldozattal együtt a földmozgás több mint 11 ezer ember életét oltotta ki.

Pixabay

    Erdogan a Kahramanmarasban felállított sátorvárosban arról is beszámolt, hogy a sebesültek száma 49 133-ra nőtt. Eddig 6444 összeomlott épületet regisztráltak – tette hozzá.
A török államfő elmondta, hogy a mentési munkálatokat az első nap több nehézség hátráltatta, főként, ami a repülőtereket és az utakat illette, de a második napra és mostanra urai lettek a helyzetnek. Elismerte ugyanakkor, hogy az üzemanyag-ellátással továbbra is gondok vannak a katasztrófa sújtotta térségben.
A török vezető beszédében arra kérte a lakosságot, hogy ne üljön fel a provokációknak, és a katasztrófavédelem tájékoztatását kövesse. „Ma az egység, a szolidaritás ideje van” – húzta alá.
Egyúttal azt üzente a helyieknek, hogy ne aggódjanak, senkit nem hagynak az utcán. Akik igénylik, és nem elégedettek a sátorral, Antalya tartomány és Mersin tartomány hoteleiben tudnak szállást biztosítani a számukra – jelezte.
A földrengések sújtotta dél- és délkelet-törökországi régióban rengeteg ember nem szándékozik elhagyni a helyszínt, mert közeli hozzátartozói még mindig a romok alatt vannak.
A török elnök bejelentette, hogy a károsult családoknak 10 ezer líra (mintegy 192 ezer forint) anyagi támogatást nyújt a kormányzat.
A mentési munkálatok mellett megkezdik a romok eltakarítását is – közölte, majd jelezte: az a céljuk, hogy egy éven belül új házakat építsenek minden érintett tartományban.
Erdogan Kahramanmaras tartomány után Hatayba is ellátogat.


MTI

hirdetés