HAZA BELFÖLD Matovič: Káčernek bocsánatot kell kérnie Magyarországtól

Matovič: Káčernek bocsánatot kell kérnie Magyarországtól

485
hirdetés

Rastislav Káčer megbízott külügyminiszternek bocsánatot kell kérnie azért, hogy elképzelhetőnek nevezte, Magyarország területi igényeket támaszt Szlovákiával szemben – jelentette ki Igor Matovič, az OĽANO elnöke és Gyimesi György, a mozgalom képviselője. Matovič hozzátette, ha létezne ilyen fenyegetés, akkor a kormány biztonsági tanácsának ülésein értesült volna róla. Káčer szavait felelőtlenségnek tartja és félrevezetőnek nevezte.


Káčer kedden (február 7.) a Markíza televízió Na telo plus című politikai műsorában elképzelhetőnek nevezte, hogy ha Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, Magyarország területi követelésekkel lépne fel Szlovákiával szemben. „Ha Vlagyimír Putyin sikeresebb lett volna és itt állna a keleti határainkon, azt gondolom, sajnos már ma ilyen nyílt területi igényekkel kellene szembenéznünk” – válaszolta arra a kérdésre, fenyegeti-e Szlovákiát az, hogy Magyarország néhány éven belül eljut odáig, hogy területi igényeket támasszon vele szemben. Káčer szerint terítéken vannak a magyar területi igények.
Matovič a külügyminiszter kijelentéseit a szomszédos országgal szembeni súlyos vádaskodásnak nevezte. Szerinte Káčer előhúzta a magyarkártyát és összeesküvés-elméleteket terjeszt, amivel jócskán áthágta a diplomácia szabályait. Hozzátette, Káčer ezekkel a kijelentésekkel Ján Slota egykori SNS-elnök nyomdokaiba lépett.
Gyimesi György leszögezte, Káčer ezekkel a mondatokkal túlment minden határon, és nem érti, mi motiválta ilyen kijelentésre. Hozzátette, ilyen követelések nem jelentek meg sem a mérvadó magyar politikusok, sem a média részéről.
Káčer azt is kijelentette, azért kell foglalkozni Orbán Viktor magyar kormányfő Nagy-Magyarországot ábrázoló sáljával, mert a piramis csúcsát jelenti. Hozzátette, hogy a páncélszekrényében van erről egy hírszerzési aktája. Gyimesi felszólította, hogy hozza nyilvánosságra a bizonyítékait vagy kérjen bocsánatot. Matovič hozzátette, ha Káčer nem kér elnézést és úgy tesz, mintha semmi sem történt volna, megkérdezi Zuzana Čaputová államfőt, hogy hajlandó-e megvédeni ilyen minisztert.
Rigó Konrád, a parlamenten kívüli Szövetség (Aliancia) Híd-Most-platformjának elnöke úgy reagált, hogy a magyarkártyát Matovič és Gyimesi húzta elő. Kifogásolja, hogy valaki a szlovákiai magyarok nevében sértődik meg. „Ugyanúgy nem szeretem, ha valaki a kampányban akar minket felhasználni és kihasználni. Újra itt a magyarkártya. Igor Matovič és Gyimesi György, a szlovák populista bulvárpolitika nagymesterei húzták elő és dobták a politikai ring közepére azzal, ahogy Rastislav Káčer külügyminiszter szerencsétlen nyilatkozatára reagáltak” – írta Rigó az állásfoglalásában, melyet a Szövetség szóvivője, Magdeme Klára juttatott el a TASR-hez.

TASR

fotó: facebook

hirdetés
Previous articleTörök-szíriai földrengés – Erdogan: 8500 fölé emelkedett a törökországi halottak száma
Next articleSokak szívügye a komáromi kórházi kápolna léte