HAZA BELFÖLD Szlovákiában utazási korlátozásokat vezetnek be a húsvét idejére, ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést...

Szlovákiában utazási korlátozásokat vezetnek be a húsvét idejére, ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést is

2280
hirdetés

A koronavírus terjedésével összefüggésben április 8-tól 13-ig, vagyis a húsvéti ünnepek idejére utazási korlátozásokat és részleges kijárási tilalmat vezetnek be Szlovákiában, ahol a schengeni belső határokon ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést is, április 8-tól 17-ig – erről az Igor Matovič vezette új kormány döntött hétfői ülésén.

    Az utazási korlátozás alapja, hogy a lakosoknak nem szabad elhagyniuk annak a járásnak a határait, amelyben lakhelyük van. A részleges kijárási tilalom pedig nem vonatkozik a munkába járásra, a bevásárlásra, az orvoslátogatásra, a természetjárásra, illetve néhány másik kivételre.
    Az intézkedés az adott időszakra korlátozza a szabad gyülekezéshez való jogot is, azzal csak az egy háztartásban élő személyek élhetnek.     A kormány az intézkedésekről közölte: meg akarja akadályozni azt, hogy az ünnepek idején szokásos találkozások meggyorsítsák a kór terjedését.
    „Az intézkedéssel főként azt a célt követjük, hogy az idősebb embereket ne fertőzzük meg (…), remélem, hogy az emberek megértik ezt” – idézte Igor Matovič kormányfőt a TASR szlovákhírügynökség.
    Matovič elmondta, nem tervezik, hogy a húsvéti ünnepek után – több más ország példája alapján – enyhítenek a biztonsági intézkedéseken.
    Szlovákiában hétfőn jelentették be a koronavírus-járvány okozta két első halálesetet. Az országban 534-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Az újonnan diagnosztizáltak többsége az ausztriai Tirolból hazatérő turista.


MTI

hirdetés
Previous articleAz Autizmus világnapja
Next articleÚjságíró-gyilkosság huszonhárom év szabadságvesztésre ítélték a tettest