HAZA RÉGIÓ Az Autizmus világnapja

Az Autizmus világnapja

779
hirdetés

Április 2. az Autizmus világnapja, amelyet 2008 óta tartanak a világ minden részén. Komáromban először tavaly volt kékre festve a Tiszti pavilon épülete, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre, biztosítva őket arról, hogy ugyanolyan komáromiként számítanak. A Tiszti pavilon VIRIBUS UNITIS (Egyesült erővel) felirata jól hangsúlyozta az összefogást és az összetartozást.

Idén egy másik szimbolikus műemlék borult kékbe, alkalmazkodva a mostani nehéz napokhoz. A Szentháromság szobor a 310 évvel ezelőtti járványhoz kötődik, ami akkor sújtotta a komáromiakat, úgy ahogy most is egy vírus forgatja fel a hétköznapjainkat.

Köszönjük a ZAX csoki csapatának a támogatását, akik egy figyelmesség formájában segítik megédesíteni az autisták mindennapjait. A csomag holnap jut el a családokhoz, egy kék-fehér szájmaszkkal kiegészítve. A fényekről az Acacia Team gondoskodott.

 

A Szentháromság-szoborról röviden:

A volt Kovács gyógyszertár előtt áll a város legrégibb köztéri szobra, a fogadalmi barokk Szentháromság-szobor. Keletkezése a Rákóczi-szabadságharc komáromi eseményeihez és az 1710–1711. évi pestisjárványhoz kötődik. A szobor csúcsán a Szentháromság és Szűz Mária megkoronázásának ábrázolása látható, a talapzaton azoknak a szenteknek alakjai, akikhez elemi csapások idején szoktak fohászkodni (Páduai Szent Antal, Szent Sebestyén, Szent Rozália, Szent Rókus, Xavéri Szent Ferenc, s a talapzat elején Borromei Szent Károly domborművű alakja). A talapzat párkányán minden egyes szentről olvasható egy hexameterben fogalmazott jellemzés, amelyben el van rejtve a szobor felállításának kronogramja (1715). A talapzat déli oldalán olvasható szöveg a kuruc háborúra vonatkozik, az északi oldalon a pestisjárványra.

 

k.v.h.

hirdetés
Previous articleMeghaladta az egymilliót a fertőzöttek száma a világban, és több mint 53 ezren haltak meg
Next articleSzlovákiában utazási korlátozásokat vezetnek be a húsvét idejére, ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést is