HAZA BELFÖLD Szlovákia légterének védelmét kérte Csehországtól

Szlovákia légterének védelmét kérte Csehországtól

655
hirdetés

Szlovákia légterének ideiglenes védelmét kérte Csehországtól szombaton Prágában Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter.

    Jaroslav Naď, miután tárgyalt Jana Černochová cseh védelmi miniszterrel, újságírók előtt kijelentette: Szlovákia légterének védelmébe a lengyelek is bekapcsolódnak. Csehország a következő hetekben tárgyalni fog Szlovákiával a segítségnyújtás feltételeiről – mutatott rá Cernochová közleményében.
Szlovákia az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után előkészületeket tett arra, hogy mihamarabb befejezze az orosz gyártmányú MiG-29 vadászgépek használatát hadseregében. Az orosz gépeket amerikai vadászgépek váltanák fel, de ezeket a hozzáférhető információk szerint csak két év múlva kapja meg Szlovákia.
„Nad miniszter úr levelet, kérvényt adott át nekem, hogy bizonyos ideig biztosítsuk a Szlovák Köztársaság légterének védelmét. Most a feltételekről fogunk tárgyalni” – közölte a cseh védelmi tárca vezetője.
A szlovák tárcavezető szerint Csehország, Szlovákia és Lengyelország közös projektjéről van szó. „Nagyon hálás vagyok azért, hogy a csehek és a lengyelek hajlandóak felelősséget vállalni légterünk védelméért” – jelentette ki Jaroslav Nad.
Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter áprilisi szlovákiai látogatása után nyilatkozott arról, hogy a lengyel F-16-os vadászgépek a szlovák légtér védelmekor lengyel repülőterekről szállnának fel. Szükség esetén a lengyel vadászgépeket Szlovákiában is elhelyezhetik. A szlovák védelmi minisztérium június elején azzal kapcsolatban bejelentette, hogy a lengyel-szlovák tárgyalások már folyamatban vannak, s Pozsony hasonló tárgyalásokat kezdeményez Csehországgal is.
Szlovákia négy évvel ezelőtt 14 darab F-16-os vadászgépet rendelt az Egyesült Államoktól. Az eredeti tervek szerint Pozsonynak az első gépeket már az idén meg kellett volna kapnia, de az Egyesült Államok jelezte, hogy alkatrészhiány miatt a szállítások késni fognak.


MTI

kép: pixabay

hirdetés
Previous articleKomáromban folytatja a DAC és a Slovan egykori hőse
Next articleUtolsó aktív napok a Selye János Gimnáziumban