HAZA BELFÖLD Szlovákia átadja MiG-29-es vadászgépeit Ukrajnának

Szlovákia átadja MiG-29-es vadászgépeit Ukrajnának

742
hirdetés

Szlovákia átadja Ukrajnának MiG-29-es vadászgépeit és a Kub rakétaelhárító rendszer egy részét. Erről pénteki online ülésén döntött Eduard Heger megbízott kormánya.

Illusztráció, Pixabay

Heger közlése szerint a nemzetközi megállapodást egyhangúlag hagyta jóvá a kormány, és a felszereléseket az alkotmánnyal összhangban ajándékozza el. Tájékoztatták Zuzana Čaputová államfőt, és az átadással egyetért Boris Kollár (Sme rodina) házelnök is.
„A vadászgépek átadásának folyamatát koordináljuk Lengyelországgal, Ukrajnával és további szövetséges államokkal” – folytatta Heger. Hangsúlyozta, hogy a MiG-ek a civil lakosság védelmét fogják szolgálni, és visszautasítja, hogy Szlovákia ezzel a lépéssel a háború részesévé válik.
Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter elmondta, összesen 13 vadászgépet ad át az ország, továbbá az említett légvédelmi rendszert, a hozzá tartozó pótalkatrészeket és muníciót.
Naď megerősítette, hogy Szlovákia az átadott eszközökért ellentételezést kér az Európai Békekeretből, emellett az Egyesült Államok kétoldalú ajánlatot tett haditechnikai felszerelés átadására, melynek értéke körülbelül 700 millió dollár.
„Összességében 900 millió dolláros ellentételezésről van szó” – tette hozzá azzal, hogy Szlovákia védelmi képességeit tekintve előnyös cseréről van szó. Ám hozzátette, az elsődleges szempont az Ukrajnának való segítségnyújtás és az emberéletek megvédése volt. „Ez a fő ok, hogy a számunkra már használhatatlan MiG-eket átadjuk Ukrajnának” – szögezte le.
Naď szerint az Európai Békekeretből érkező pénzt már a következő kormány fogja megkapni. „Az új kormányon fog múlni, hogy mire használja fel” – mondta, hozzátéve, a jelenlegi megállapodás szerint a védelmi tárca kapná új felszerelések vásárlására.
A haditechnika átadása Naď szerint több hétig eltart, zajlanak a többoldalú egyeztetések. „Operatív biztonsági okokból nem tájékoztatunk a részletekről” – tette hozzá azzal, hogy a vadászgépek még Szlovákiában vannak.
Daniel Zmeko vezérkari főnök kijelentette, a vadászgépek elajándékozása nincs semmilyen hatással az ország védelmi képességeire, azokat a hadsereg már nem használta, és a jövőben sem használta volna. „Ami a Kub-rendszert illeti, akkora részt adunk át belőle, amekkora nem jelent kockázatot számunkra” – tette hozzá.
Naď szerint az első amerikai F-16-os vadászgépek 2024 első felében érkezhetnek meg, első körben négy darab, zajlik a szliácsi (Sliač) légi bázis előkészítése. Bár összetett feladatról van szó, reméli, hogy határidőre felkészülnek. „Természetesen van B terv is, ideiglenesen más repülőteret használnának, illetve C terv, mely szerint átmeneti időre más országban lenne a vadászgépek bázisa” – tette hozzá.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök februárban kérte Szlovákiától a MiG-29-es vadászgépek átadását az orosz agresszor elleni védekezéshez. Heger akkor kijelentette, Szlovákia mindent megtesz, hogy teljesítse a kérést.

TASR

hirdetés
Previous articleÁllítólagos amerikai katonának akart pénzt küldeni egy nő, a bank megakadályozta
Next articleA Smer-SD feljelentést tesz a kormány vadászgépekről szóló döntése miatt