HAZA BELFÖLD Szijjártó Péter: a Szövetség az ellenszél dacára is jól szerepelt a szlovákiai...

Szijjártó Péter: a Szövetség az ellenszél dacára is jól szerepelt a szlovákiai választáson

501
hirdetés

A Szövetség az „elképesztő ellenszél” ellenére is jól szerepelt a szlovákiai választáson, s az elmúlt másfél évtized legjobb eredményét érte el – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban.

Kép: Szijjártó Péter facebook oldala

    A minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető a Szövetség elnökével, Forró Krisztiánnal közös sajtótájékoztatóján először is gratulált a pártnak az „elképesztő ellenszél” ellenére elért választási eredményéhez, amely szavai szerint világossá tette, hogy melyik helyi politikai erő jelenti a valódi magyar képviseletet Szlovákiában.
„A 4,4 százalék és a másik két párt által elért összesen 0,3 százalék összehasonlítása szerintem világos választ adott erre a mesterségesen egyesek által fenntartott kérdésre” – mondta.
Illetve külön gratulált Forró Krisztiánnak a nagyszámú preferenciaszavazathoz, amely szintén tanúsítja, hogy a felvidéki magyar választók támogatták a pártvezetés elképzeléseit.
Majd arra is kitért, hogy néhány közvélemény-kutató cég megbukott a vizsgán. „Az, hogy szándékosan publikáltak-e jóval alacsonyabb várható eredményeket a Szövetség számára, mint ami a valóság lett, vagy szakmailag ennyire képesek, ezt nem tudjuk, de nem is a mi dolgunk” – húzta alá.
Szijjártó Péter ezután hangsúlyozta: „számítunk a Szövetséggel való közös munkára a magyar-szlovák együttműködés fejlesztése során, és számítunk a Szövetséggel való együttműködésre akkor is, amikor a felvidéki magyarság helyzetének javításához szükséges javaslatokat megfogalmazzuk”.
Majd kiemelte, hogy a kormány összekötő kapocsként, erőforrásként tekint a felvidéki magyarságra a két ország közötti kapcsolatok tekintetében.
A miniszter újságírói kérdésekre válaszolva közölte, hogy a választási eredmény értékelése a Szövetség decemberi kongresszusára vár. Rámutatott, hogy minden egyes párt célja a győzelem vagy a bekerülés a parlamentbe, márpedig ez sajnos kétségtelenül nem sikerült.
„Ugyanakkor ha hajlandóak vagyunk kicsit mélyebben megnézni a választási eredményt, és mérlegre tesszük mindazokat a feltételeket, körülményeket, amelyek között a Szövetség ezen eredményt elérte, akkor azt gondolom, hogy helytállóak azok a szavak, amelyeket az elején elmondtam” – jelentette ki.
Szijjártó Péter a nap folyamán találkozott többek között Robert Fico szlovák kormányfővel, Juraj Blanár külügyminiszterrel, Denisa Sakova gazdasági miniszterrel, illetve Richard Rasi regionális fejlesztésekért felelős miniszterrel is.

MTI

hirdetés
Previous articleNem hagyta jóvá a kormány az Ukrajnának nyújtandó újabb hadiszállítmányt
Next articleŠutaj Eštok: 180 fokos fordulatot vett Szlovákia migrációhoz való hozzáállása