HAZA KÜLFÖLD Šutaj Eštok: 180 fokos fordulatot vett Szlovákia migrációhoz való hozzáállása

Šutaj Eštok: 180 fokos fordulatot vett Szlovákia migrációhoz való hozzáállása

629
hirdetés

180 fokos fordulatot vett Szlovákia illegális migrációhoz való viszonyulása – jelentette ki Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter, miután szerdán Prágában találkozott cseh kollégájával, Vít Rakušannal. Šutaj Eštok szerint az előző kormány hozzáállása az volt, hogy Szlovákia biztonságos tranzitország legyen az illegális migránsok és az embercsempészek számára – tájékoztatott a TASR prágai tudósítója.

FOTO TASR – Barbora Vizváryová

„Az új kormány megtette a szükséges lépéseket, hogy világossá váljon, 180 fokos fordulatot vett Szlovákia illegális migrációhoz való viszonyulása” – jelentette ki a szlovák belügyminiszter, hozzátéve, a kormány kész mindent megtenni az ország déli határának megvédése érdekében.
A déli határon közelmúltban tartott nagyszabású akcióról elmondta, a cél nem az illegális migránsok feltartóztatása volt, hanem az, hogy egyértelmű üzenetet küldjenek a szlovák migrációs politika megváltozásáról. „Az ország egyszerűen nem lehet ementáli sajt” – tette hozzá Šutaj Eštok, hozzáfűzve, hogy a kormány emellett szeretné mihamarabb megszüntetni a cseh-szlovák határon tartott ellenőrzéseket.
A szlovák belügyminiszter helyesli Vít Rakušan igyekezetét, hogy kibővített V4-es belügyi találkozót szervezzen, Ausztria és Németország bevonásával. Hozzátette, kérdésessé válik a schengeni térség jövője, ha ezek az országok külön-külön határellenőrzéseket vezetnek be, ezért szükség van a kiszélesített közép-európai párbeszédre.
Šutaj Eštok leszögezte, Szlovákia teljesíteni fogja a schengeni övezet védelmével kapcsolatos feladatait. „Harcolni fogunk az embercsempészek és az illegális migráció ellen. (…) Nem akarjuk, hogy Szlovákiában is gettók és no-go zónák alakuljanak ki, mint Franciaországban, Németországban, Svédországban, Belgiumban és máshol” – hangsúlyozta Šutaj Eštok. Hozzátette, az embercsempészek igyekeznek alvó terrorista sejtek tagjait is bejuttatni az övezetbe. „Nem történhet meg, hogy a helyzet alábecsülése miatt lehetőség nyíljon bármilyen terrortámadás elkövetésére” – tette hozzá.
A cseh belügyminiszter hozzá kíván járulni a cseh-szlovák határon bevezetett ellenőrzések megszüntetéséhez, azok ugyanis anyagi és logisztikai terhet is jelentenek. „Mindemellett belügyminiszterként gondoskodnom kell Csehország polgárainak biztonságáról” – tette hozzá.
Rakušan azt is elmondta, változatlan formában aláírták Šutaj Eštokkal az államhatárokról szóló szerződést.

TASR

hirdetés