HAZA RÉGIÓ Szabadság, szeretem! – nagy népszerűségnek örvendett a martosi nyárzáró programsorozat

Szabadság, szeretem! – nagy népszerűségnek örvendett a martosi nyárzáró programsorozat

167
hirdetés

Martos. Augusztus 31. és szeptember 2. napja közt került megrendezésre a „Szabadság, szeretem!” nevű családi és könnyűzenei programsorozat a Martosi Rendezvényligetben, melynek mottója „Az utolsó buli a suli előtt”. A nyárzáró programsorozat, melyben kiemelt szerepet kaptak költőóriásunk, Petőfi műveinek zenés feldolgozásai, három napra lebontva kínált remek lehetőségeket az aktív családi kikapcsolódásra vágyók és a kultúra, illetve a gasztronómia szerelmeseinek, nem véletlen, hogy napi szinten több száz látogatót vonzott az esemény.

A programsorozat első napjától kezdve a vendégek hagyományosan elkészített, frissen sült pecsenye-különlegességeket kóstolhattak a FaPuma büfében, miközben a közönség részese lehetett egy zenés irodalmi estnek, ahol fellépett a Zsapka-Emmer Duó és Laboda Róbert. Kökény Attila is fergeteges koncertet adott, amelyet óriási tapsviharral díjazott a nagyérdemű, és az est záróakkordjaként az Apák zenekar bemutatta „Parttalan” című lemezét, mely elsősorban az apákat érintő sorskérdések által ihletődött.

A rendezvény második napjától a közlekedésbiztonsági parkban is kipróbálhatták ügyességüket és csiszolhatták kresz-tudásukat kicsik és nagyok egyaránt. Voltak olyanok is, akik az ugrálóvárat, a körhintát és a trambulint tartották a legjobb mókának. A tettre készebbeknek lehetősége volt az akadálypálya és különböző népi játékok kipróbálására, valamint csónakázásra is, amely a Kék varjú vízi tanösvény megtekintését foglalta magába. A második nap a legkisebbeknek is tartogatott különleges élményeket, ugyanis a Magyarock Dalszínház egy mesemusicalt mutatott be, amely a „A rút kis kacsa” címet viselte – Hans Christian Andersen meséje nyomán írta Vizeli Csaba, zenét szerezte Tihanyi Dániel. A mesemusicalt egy igazán lendületes táncház követte a moldvai és gyimesi csángó népzenét játszó komáromi Hárompatak együttessel, melyet szemmel láthatóan a legkisebbek élveztek a leginkább, majd az estet Derzsi György és zenekara zárta. Különösen nagy sikert aratott a „Reptér” és az „Úristen” című dalok társítása, garantáltan a hangulat csúcspontján fejeződött be a koncert.

A programsorozat utolsó napján a Ketten zenekar lépett elsőként a színpadra, Göbő Anna és Göbő Sándor repertoárjában megzenésített versek mellett népdalok és musicalrészletek kaptak helyet. Ezt követte a Kiss zenészek, akik a könnyűzenét ügyesen keverték a folklórral, így mindenki talált kedvére valót. Az eseményt egy utcabál zárta, ahol a JAM Band és a Carson zenekarok gondoskodtak a talpalávalóról. Leszögezhető, hogy mindegyik koncert és program remekül sikerült, a hangulat kitűnő volt, rengeteg család, kisgyermek vett aktívan részt a különböző tevékenységekben. A közlekedésbiztonsági park különösen nagy kedvencnek számított a kicsik körében, de mindenki talált olyan programot, amit élvezett. A Szabadság, szeretem! nyárzáró programsorozatot a Marthos Polgári Társulás szervezte, továbbá társszervező volt Martos község önkormányzata és a Sziget Polgári Társulás.

A rendezvény a Szövetség a Közös Célokért és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg, a Petőfi200 programsorozat részeként. Az esemény nemcsak a zene és a kultúra ünnepe volt, hanem egy potenciálisan hagyományteremtő kezdeményezés, amely kiemelt regionális szintű hatást gyakorolhat a közösség és a családok megerősítése is, amennyiben felejthetetlen élményeket – köztük az összetartozásét – tud nyújtani kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Morva Mátyás

hirdetés
Previous articleNapi 500 katona segítheti a rendőrség migrációval kapcsolatos munkáját
Next articleFontos döntések előtt Nyitra megye! Önkormányzati aktualitásokról Andruskó Imrével és Orosz Örssel