HAZA RÉGIÓ Magyar ovis kórusok dalaitól zengett a komáromi „Egressy“ nagyterme

Magyar ovis kórusok dalaitól zengett a komáromi „Egressy“ nagyterme

421
hirdetés

A Concordia Chorus Polgári Társulás a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságával közösen május 16-án ötödször rendezte meg a komáromi magyar óvodások kórushangversenyét. Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ nagytermében megvalósult eseményen négy helyi gyermekkórus lépett fel, az óvodai beíratások idején az „angyali hangokkal“ a magyar ovikba csalogatva a további kicsiket is. A lélekemelő esemény támogatója a házigazda VMK-n kívül Komárom város és a Csemadok Komáromi Városi Alapszervezete volt.

Szívvel-lélekkel énekeltek az ovisok

Az esemény főszervezője, Stubendek István karnagy, a Magyar Kultúra Lovagja a hangversenyfüzér előtt köszöntötte a gyerkőcöket jutalomcsomagokkal megajándékozó Keszegh Bélát, Komárom polgármesterét, valamint a kis pacsirtákat és hozzátartozóikat. Rajta kívül az Egressy Béni VMK igazgatóságának is köszönetet mondott azért, hogy e rendezvény ez alkalommal először a réginél, vagyis a Tiszti Pavilon díszterménél tágasabb helyszínen valósulhat meg.

Stubendek István karnagy köszöntötte a jelenlevőket

Az aprónépnek pedig elárulta, hogy a legszebb hangszer a torkukban rejlik, ami a saját énekhangjuk. A jó hangulat megalapozásaként meg is énekeltette őket, s a kérdésére, hogy kinek a fényképe látható a háttérben, egymást túlharsogva válaszolták: Kodály Zoltáné.

Közismert személyiségek is akadtak a nézőtéren

„Remélem, hogy a most magyar óvodába járó gyermekek kistestvérei, barátai és ismerősei számára is magyar óvodát, később pedig magyar alapiskolát választanak a szüleik. Ugyanis csak akkor lesz részük a mással pótolhatatlan anyanyelvi nevelésben és oktatásban, és lehetőségük a szebbnél szebb magyar dalok megtanulására…“ – hangsúlyozta az óvodai beíratások hónapjában.

Az Eötvös Utcai MTNY Óvoda kórusa

Majd egymás után énekelt öt-öt dalt az Eötvös Utcai MTNY Óvoda (azokat betanította: Karika Judit), a Ferences Barátok Utcai Óvoda (Lévay Bernadett és Krűger Zsuzsanna), a Marianum Egyházi Iskolaközpont (Benkő Annamária és Szabó Renáta) és a Víz utcai Tulipán Óvoda (Vörös Bathó Éva) gyermekkórusa. A Kis emberek dalaiból válogatott Kodály Zoltán-dallamokhoz Csukás István, Gazdag Erzsi, Károlyi Amy és Weöres Sándor versei párosultak. A nebulók sikeres fellépésük során szolmizáltak és egyszerű hangszereket is megszólaltattak. Sőt, az „eötvösösök“ táncra is perdültek!

A Ferences Barátok Utcai Óvoda kórusa

Ráadásként valamennyien együtt további öt dalt énekeltek el, Benkő Annamária vezényletével. Röviddel anyák napja után az édesanyákat, nagy- és dédnagymamákat is dalokkal köszöntötték. A megérdemelten zúgó taps után Stubendek István az óvónőknek adta át a lurkóknak szánt torkosságokat, könyveket és emléklapokat, s ígéretet tett a jövő évi folytatásra.

A Marianum Egyházi Iskolaközpont ovis kórusa

Megszívlelendők az esemény szórólapján olvasható gondolatok, amelyek Kodály 1951-es évi gyermeknapi beszéde során hangzottak el:“…Nem lehet egészen boldog ember az, akinek nem öröm a zene. Erre az örömre azonban tanítan i kell az emberiséget, mert magától nem jut el odáig… Az óvodával, annak zenéjével foglalkozni tehát nem mellékes kis pedagógiai kérdés, hanem országépítés“.

A Víz utcai Tulipán Óvoda népes kórusa

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleHajóbaleset Verőcénél – OKF: a parton, a vízen és a levegőből is kutatnak az eltűntek után
Next articleMuzslán Esterházy János Emlékprogramot tartottak