HAZA RÉGIÓ Muzslán Esterházy János Emlékprogramot tartottak

Muzslán Esterházy János Emlékprogramot tartottak

222
hirdetés

Esterházy János mint a szlovák parlament képviselője, 1942. május 15-én a 68/1942-es alkotmányi törvény szavazásakor egyedüliként tartózkodott, ami akkor nagyon bátor tett volt. A törvény a zsidóság kitelepítéséről szólt.
E nap emlékére Muzslán a Községi Hivatal, az Endrődy János Alapiskola, a Községi Könyvtár Esterházy János Emléknapot szervezett.

Az ez évi program kora délután kezdődött rendhagyó történelem órával az iskola felső tagozatos diákjai számára. Dr. Molnár Imre történész tartotta előadását, a könyvtárban összegyűlt diákoknak. A történész előadását döbbenettel, hallgatták a kamasz diákok. Érthető, hisz Esterházy Jánosról sem történelemkönyvek, sem olyan elkötelezett kutatók, előadók nincsenek, mint Dr. Molnár Imre, akit a könyvtár igazgatónője Tácsikné Palík Éva, üdvözlő szavaiban …”akár szabadságharcosnak” – is nevezte, „ha elfogadjuk, hogy az igazság védelme mindig szabadságharc a hazugságok ellen.”
Az előadáson ott voltak az iskola pedagógusainak egy része, az igazgatóval az élen.
Az előadás után az iskolával szembeni parkban folytatódott a megemlékezés, ahol 2021.őszétől emlékoszlop őrzi Esterházy János emlékét. Itt Herbacskó Anita EP képviselőjelölt, Bény község polgármestere mondott köszöntőt. Főleg az iskola diákjaihoz szólt, akik szép számban jelen voltak. Kiemelte a gyökerekhez, szülőföldjükhöz való ragaszkodás fontosságát, bárhová viszi is a sors őket soha ne feledjék szülőföldjüket, és példaképeiket, köztük Esterházy Jánost.
Az iskola irodalmi színpada egy igen tartalmas előadásban ismertette a mártírhalált halt felvidéki magyar politikus életútját.
Ünnepi gondolatait, itt is összefoglalta Molnár Imre történész, s ő is a diákokhoz, s a megjelentekhez szólva idézte a politikus Esterházy Jánost, s hozzátette: „Ő nem a szenvedést vállalta, hanem a helytállást, és ezért szenvedett”.Mondandóját Esterházy szavaival fejezet be:
„Mert minden elpusztulhat a földön, a modern technika pusztító Molochja halomra döntheti házainkat, elpusztíthatja az európai kultúra féltve őrzött kincseit, de ha egy nemzeti közösség látja életének célját és értelmét és ha egy nemzet rendíthetetlenül hisz elhivatottságban, az a nemzet nem pusztulhat el soha.”
A megemlékezést Farkas Iván polgármester úr indította és fejezte be, majd a koszorúzás után a himnusszal fejeződött be ez emlékhelyen a program.
Ezek után a helyi könyvtárban folytatódott a megemlékezés egy beszélgetéssel. Itt Hrubík Béla a Csemadok volt országos elnöke beszélgetett Molnár Imrével.
Első kérdése az egyetlen Esterházy kutatótól, – akinek köszönhető az a folyamat, mely boldoggá avatásához vezet,-. hogy hol találkozott először Esterházy János nevével, és mi motiválta a sok éve egyre elkötelezettebb életmű kutatásához?
Molnár Imre elmondta, hogy 1988-ban mint történelem szakos egyetemista kezdte kutatni Csehszlovákia múltját. Esterházyról először Turczel Lajos tanár úrtól hallott az egyetemen, majd az ismeretes vágsellyei értelmiségi találkozón 1989-ben. Tulajdonképpen attól kezdve foglalkozott a hazai magyar sors kutatása mellett Esterházyval.

Hrubík Béla további kérdései szintén Esterházy életét érintette, akár az ezeréves magyar – lengyel közös történelmünk kapcsán, vagy, hogy a politikus igazság kimondása mit jelentett az ő korában?

Molnár Imre Esterházy idézetekkel válaszolt, melyek napjainkban is megfontolandók, érvényesek úgy mint: „az igazság Istenben gyökerezett, Az emberi szabadságot Istentől kaptuk.- Esterházy jelmondatai nemcsak szónoklatok, idézetek maradtak, de mindent a hitén keresztül értelmezett, s ezek szerint is élt. Felhozta példának a lehetőséget, mely szerint Budapestre mehetett volna parlamenti képviselőnek amikor a déli rész visszakerült Magyarországhoz, Ő maradt itthon az övéi mellett. 1938-ban a karrierjéről mondott le.
Számára a politika szolgálatot jelentett. Népét szolgálta. Élete, munkássága, hűsége példa lehetne a mai politikusok számára is.
Molnár Imre felvázolta felnőtt hallgatói számára mindazt a stációt, amit megélt a mártír politikus. Majd ismertette krakkói érsek által kezdeményezett boldoggá avatásának folyamatát a szlovák politika hozzáállását, mely szerint Esterházy János rehabilitása még mindig várat magára. Viszont mind Magyarországon, mind európai viszonylatban is egyre több civil kezdeményezés társult boldoggá avatásának támogatásához. Imalánccal, és több lelki feltöltődést jelentő programokkal, imával segítik ezt a mindannyiunk számára fontos esemény megvalósulását.
„Minden embertelenség, Istentelenségből ered”.-mondta Molnár Imre. „Erre egyetlen gyógyír a, népek nemzetek összefogása, Csak a közös keresztény gyökerek alapján foghatunk össze, s nem politikailag.” Mert:
„Nagyobb szeretete senkinek nincs annál, mintha valaki életét adja barátaiért”
A nagyon hasznos, és értékes beszélgetést, és az egész délutáni programot Farkas Iván polgármester zárta be, megköszönve a vendégeknek, iskolának, és minden közreműködést, a hallgatóknak a megjelenést.
Befejezésül Molnár Imre átadta a községi könyvtárnak adományozott könyvcsomagot, s végül a könyvek árusítására ill. dedikálására került sor.

Dániel Erzsébet, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleMagyar ovis kórusok dalaitól zengett a komáromi „Egressy“ nagyterme
Next articleHajóbaleset Verőcénél – BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket