HAZA HÍR-MIX Simon Anikó üvegfestményei a Limes galériában

Simon Anikó üvegfestményei a Limes galériában

1214
hirdetés

Obrázok1Simon Anikó neve nem ismeretlen a komáromi művészetkedvelő közönség számára, hiszen nemrégiben a Csemadok Galériában láthattuk alkotásait, ezúttal pedig a Limes Galéria Dúdor Istvánról elnevezett karzati termében rendeztek tárlatot üvegfestményeiből, melynek megnyitójára október 4-én került sor.

A kiállítás védnökségét ezúttal Fazekas László református püspök vállalta magára, megnyitó beszédet pedig Farkas Veronika művészettörténész mondott. Farkas Veronika bevezetőben Aranykertnek nevezte a kiállítás anyagát, mely színességével, harmonikus tisztaságával, a megörökített csodálatos fákkal, madarakkal, természeti képekkel valóban rászolgál erre a szép jelzőre. Az üvegfestmények finom művészi eszközökkel láttatják meg velünk azt, amit alkotójuk, Simon Anikó a természetben, környezetünkben szépnek talál, s amelynek az üvegéhez hasonlóan törékeny szépségét óvni, védeni minden jóérzésű ember kötelessége. Simon Anikó foglalkozását tekintve a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola tanára, aki a Nyitrai Tanárképző Főiskolán, magyar nyelv és képzőművészeti nevelés szakon szerzett tanári oklevelet, majd a pécsi Janus Pannónius Tudományegyetem folytatta tanulmányait, ahol Keserü Ilona volt a tanára. Alkotásaival több közös és egyéni kiállításon mutatkozott már be.

A megnyitón eredeti szándékától eltérően szót kért a védnökséget magára vállaló püspök úr is, hogy elmondja, mit érzett, amikor meglátta Simon Anikó alkotásait. A terembe lépve „A napfény íze” filmcím jutott az eszébe, mert ezek az alkotások meleg színeikkel, varázslatos fényükkel a napfényt idézik, sugározzák felénk még a borús napokon is. Majd Pál apostolra hivatkozva, aki egy helyen azt írta, ő olyan cserépedény, melybe Isten ajándékokat helyezett, Simon Anikót is ilyen cserépedényhez hasonlította. Hangsúlyozta, milyen csodálatos az, amikor valaki Istentől olyanajándékot kap, hogy az élet szépségeit megkapó alkotásokban tudja megjeleníteni, mi több, át tudja adni, meg tudja osztani másokkal is, akik megcsodálják alkotásait. A kiállítás október végéig tekinthető meg.

-nkzs-

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleEgyre többen igénylik a klasszikus zenét
Next articleA kis létszámú iskolák leépítése ellen léptek fel a felvidéki magyar szervezetek